Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев: България произвежда електричество, няма да има режим на тока

Политика

Радев: България произвежда електричество, няма да има режим на тока

Радев: България произвежда електричество, няма да има режим на тока - Tribune.bg
Снимка:

„Цената на бензина вече е под 3 лева на бензиностанциите на „Лукойл“ и това е началото на един процес от мерки. Намаляването на горивата и на цената на газа за следващия месец с 30% са реални резултати, постигнати с усилия и много работа“, това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти, след като присъства на откриването на академичната 2022/2023 година на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

По думите му докато има служебно правителство няма да има режим на тока, няма да бъде ограничавано и улично осветление.

„България е производител на електрическа енергия и износител, и българите няма да стоят на тъмно“, добави той.

Според него големите компенсации, които европейците ще посрещнат с голямо одобрение тази зима, ще имат своите последствия.

„В момента Европа се опитва да предотврати социалното напрежение и да се гарантира политическо спокойствие за сметка на жертване на пазарните механизми, чрез въвеждане на мерки, които са ни познати от едно по-далечно минало и с огромни компенсации“, каза Радев.

По думите му основната задача на служебното правителство, не е да ограничава потреблението и производството, което е сигурен път към стагнация, а да търси най-евтините суровини, независимо откъде, и да предоставя най-добрите условия за българския бизнес и граждани.

„Все още има политици, които са готови да жертват икономиката и благосъстоянието на хората, в името на икономиката. Нито българския бизнес, нито обществото могат да търсят повече експерименти, нито да плащат цената на нечия зависимост“, подчерта държавният глава.

Радев отправи чрез медиите и няколко въпроса, за които посъветва да бъдат зададени към участващите в изборите през октомври:

„Как ще дойде мазутът за топлофикациите и на каква цена? Как ще се отрази на производството на горива и на цените, решението на предишното правителство за ограничаване на износа на петролни продукти с произход Русия? Как ще се отрази дерогацията на руския петрол? Дали България въобще ще има рафинерия, дали ще е производител на горива или вносител?“

„Партиите и политици да вдигнат погледа си малко над ежедневните нападки“, посъветва президентът.

„Газпром” не е панацея, а една от възможностите и те ни дължат доставка на газ“, каза още държавният глава.

Той определи разговорите за газа като дълги и сложни.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати