Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев към ДБ: Предлагате да се разоръжим по време на война, сигурността изисква отговорност, а не аматьорщина

Политика

Радев към ДБ: Предлагате да се разоръжим по време на война, сигурността изисква отговорност, а не аматьорщина

Радев към ДБ: Предлагате да се разоръжим по време на война, сигурността изисква отговорност, а не аматьорщина - Tribune.bg
Снимка:

"Хората от моята кохорта са завършили американски академии, а от вашата - съветски", заяви Радев

Президентът Румен Радев провежда консултации с "Демократична България" на "Дондуков" 2.

"Следя със загриженост това, което се случва в българския парламент и ми се струва, че не това очакват българските граждани. Това, което чакаме всички - консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление за решаване на важните проблеми, отива в друга посока. В посока на нарастване на конфронтацията, на противопоставяне, на чертане на нови разделителни линии", посочи Румен Радев по време на разговорите с „Демократична България”

Той обобщи, че пред парламента седят много неотложни задачи и попита представителите на ДБ как виждат шансовете за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание.

„Страната е на прага на различни кризи, бушува война на километри от нас. Какви мерки предлагате страната ни да не се въвлече в пожара на войната?”, запита Радев. Той бе категоричен, че като военен е крайно критичен към призивите на ДБ да се разоръжим по време на война преди да сме доставили и усвоили нова техника и въоръжение.

„На какви параметри почива тази идея”, попита президентът.

Христо Иванов заяви, че трудно би се съставило редовно правителство. Според него трябва да бъде съставена такава конструкция, която да увери гражданите, че това не е безпринципна сбирка.

„Ние не сме сред мандатоносителите, но се опитваме да бъдем полезни и конструктивни. Въпросът е дали сме са научили да водим диалог съдържателно, защото корупцията в своя генезис е преяждане с власт. За съжаление измененията в ИК, които бяха лансирани показат, че уроците не са извлечени и някои от рецидивите отново ги виждаме. Нашата цел беше изпълнителната власт да получи политическа подкрепа да вземе решение да понесем отговорност на съюзите на които сме членове и да окажем помощ на Украйна. Не сме претендирали какво помощ да окажем. Това решение трябваше да се вземе от кабинета”, заяви Христо Иванов”.

По думите му ако Путин успее, то това няма да установи траен мир.

На свой ред Радев му отговори, че солидарността е важна, но тази отговорност към Алианса се базира преди всичко ние да генерираме и поддържаме нашите отбранителни способности.

„Вие специално в продължение на месеци проповядвахте една теза, че модернизацията на българската армия трябва да се обвърже с предоставянето на помощ за Украйна и то по такъв начин, че веднага даваме нашето възражение и получаваме съответно Натовско въоръжение. Вие как си го представяте това и можете ли да кажете, какво стана със страните предоставили такова въоръжение”, попита Радев.

Христо Иванов му отговори, че е мислел, че са на консултации за съставяне на правителство, но нямало проблем да проведат и този диалог.

„Понеже вие месеци твърдяхте, че подобно решение ще ни вкара във война за предоставянето на военна помощ на Украйна. Не считате ли, че ако имате такава информация трябваше да свикате Консултативен съвет по национална сигурност и да ни предоставите и да ни запознаете с тази информация”, запита на свой ред съпредседателят на ДБ.

Радев бе категоричен, че националната сигурност изисква отговорно отношение, а не аматьорски интерпретации. Изисква професионализъм, а не послесловие. Той направи препратка към публикация на Иванов в социалните мрежи и каза: "Хората от моята кохорта са завършили американски академии, а от вашата - съветски".

„Тъй като има призиви от различни кръгове веднага да връчвам мандатите, искам да кажа, че след изборите се ръководя от две основни цели. Първата е да се направи максималното, за да се състави редовно правителство, да се даде време за диалог, да се даде време на партиите да се отдалечат от агресивната предизборна реторика и да се приемат важни закони. Втората важна цел е така да се разположат във времето консултациите и връчването на мандатите, че ако не се състави кабинет – то предсрочните избори да не са в най-тежкия период – януари и февруари. А това изисква известно забавяне. Аз си нося тази отговорност”, подчерта държавният глава.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп