Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев към Нинова: Три пъти връчвам мандата на БСП и трите пъти не можахте да съставите правителство

Политика

Радев към Нинова: Три пъти връчвам мандата на БСП и трите пъти не можахте да съставите правителство

Радев към Нинова: Три пъти връчвам мандата на БСП и трите пъти не можахте да съставите правителство - Tribune.bg
Снимка:

Пред този парламент стоят много неотложни задачи, но и вие сте съгласни, че най-важната от тях е съставяне на редовно правителство, което да поеме отговорността за управление на страната. БСП е партия с дългогодишни традиции и опит в парламентаризма и управлението на страната и те могат да бъдат особено полезни в тази сложна ситуация", заяви президентът по време на консултациите с БСП.

Румен Радев попита представителите на левицата  дали биха подкрепили първия мандат и при какви условия и, ако той е неуспешен - биха ли се коалирали с бившите си партньори ПП при втория мандат.

"За нас има три важни задачи в този парламент: първо - приемане на бюджет, който да има социална насоченост и да гарантираме на хората повишаване на доходите, както и стабилност за икономиката. Второто е приемане на законите по ПВУ и трето - надяваме се на успешни разговори за съставяне на правителство и работа на парламента. Смятаме, че за съжаление, времето, което ни дадохте на парламентарно представените партии, е загубено. Няма резултат от преговорите, ако изобщо се водят такива, за съставяне на правителство", отговори му Корнелия Нинова.

По думите ѝ очевидно няма да има внесен закон за бюджета за 2023 и затова БСП ще направят предложения между първо и второ четене на сегашния закон за удължаване на бюджета за 2022.

Според лидерът на БСП сериозни разговори за кабинет не се водят.

"Смятаме, че реални разговори и срещи за съставяне на кабинет ще започнат след връчването на първия мандат, така че според нас колкото по-бързо се случи, толкова по-бързо ще започнат и разговорите", посочи тя.

Радев ѝ отговори, че  Конституцията не обвързва президента със срокове за провеждане на консултации и коментира, че ако мандатите се връчат бързо и парламентът не излъчи кабинет, то той трябва да бъде разпуснат в края на ноември, което означава избори през януари или февруари.

Той обобщи, че всички са загрижени са социалната криза. Радев бе категоричен, че не приема критиките, че служебното правителство обрича хората на тъмнина.

„Ще има повишение по минималната работна заплата и най-важното правителството завари много високи темпове на инфлация. Негова основна задача бе забавянето ѝ, ще има и други решения, които ще облекчат уязвимите групи през зимния сезон”.

Той запита Нинова дали дават гаранции, че ако в НС бъде внесен нов бюджет той няма да бъде предизборен.

На свой ред лидерът на БСП му отговори, че бюджетът на служебното правителство вече не е актуален.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати