Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев: На фона на газовата криза за нас е важно терминалът с Гърция да бъде завършен в срок

Политика

Радев: На фона на газовата криза за нас е важно терминалът с Гърция да бъде завършен в срок

Радев: На фона на газовата криза за нас е важно терминалът с Гърция да бъде завършен в срок - Tribune.bg

Президентът  Радев приема на „Дондуков“ 2 представители на ръководството на компаниите „Gastrade” и „Copelouzos Group“. Сред темите на срещата са възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.

„В рамките само на една година това е втората среща, която правим, което е красноречив факт за възможността на изграждащия се терминал за втечнен газ в Александруполис. България е акционер с 20 процента в терминала и има резервиран капацитет за следващите 10 години”, заяви Румен Радев.

По думите му този проект е от решаващо значение за гарантирането на икономическата стабилност на Балканите чрез постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и засилена конкуренция.

Той подчерта, че всичко това изисква терминалът да бъде свързан с междусистемната газова връзка IGB, която България очаква да заработи до 1 октомври.

„Осъществяването на тази връзка,  както и включване на газохранилището в Чирен са важни стъпки. На фона на задълбочаващата се криза с доставките на газ за нас е от изключителна важност терминалът да бъда завършен в срок, както и да разгледаме още веднъж възможностите за внос на втечнен газ от Гърция през България, както и включването на България в порт „Александруполис”,  заяви още Радев.

От гръцката страна обобщиха, че това е дългосрочно партньорство.  Те заявиха, че изпълнението на проекта се движи в срок, а  забавяне не се очаква. По думите им по план проектът трябва да бъде завършен  догодина.

„Изградили сме това партньорство с увереност, че то е полезно за двете държави. Въпреки множеството участници на пазара, смятаме че България е с приоритет предвид дългосрочното партньорство. Членството на България в този проект е от изключително значение”, допълниха от гръцка страна.

„От началото на годината сме свидетели на повишено търсене на капацитет. От двете ни държави зависи да можем да включим възможно най-много партньори. Вървим по план и ще успеем да завършим проекта навреме”, добавиха те.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети