Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев насрочи „съдбовни избори“ на 4 април – католическият Великден

Политика

Радев насрочи „съдбовни избори“ на 4 април – католическият Великден

Радев насрочи съдбовни избори на 4 април – католическият Великден - Tribune.bg
Снимка:

Президентът настоя законодателят да осигури достъп в медиите на всички, гласуване по пощата и премахване на ръчното броене на бюлетини от машините

Изборите ще се проведат на 4 април.

Това обяви в обръщение към нацията президентът Румен Радев. Той обяви, че щедро дава седмица толеранс на властите и не насрочва вота на първата възможна дата (28 март), а седмица по-късно.

„Обръщам се към вас в момент, в който последиците от наводненията в страната още не са преминали, а хиляди хора очакват подкрепа. Във време, когато институциите се сриват подобно на тротоарите и скъпата инфраструктура. Изборите са съдбовни!“, обяви Радев.

„Макар отдавна да беше известно, че изборите ще се провеждат в момент на пандемия, никоя от отговорните институции не предприе мерки“, коментира президентът, който ясно даде да се разбере, че изобщо не вярва нито на ЦИК, нито на здравните власти, че са готови за изборите.

За сметка на това той благодари на малките партии, които се срещаха с него в последните дни и го консултираха за вота – сред съветващите го бяха Мая Манолова, Отровното трио, Татяна Дончева, Цветан Цветанов и Христо Иванов.

„Открои се важността от промени в Изборния кодекс, които не бива да се изчерпва само с осигуряване правото на глас на хората под карантина. Очаквам законодателят да гласува и други не по-малко важни предложения – като гласуване по пощата на българите в чужбина, които ще бъдат силно затруднени, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините. Справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания, премахване на ръчното броене на машинен вот“, изиска Радев.

Въпреки многократно заявената загриженост за това как ще гласуват българите в чужбина, Радев се спря на проблемна дата именно за част от тях. На 4 април тази година се пада католическият Великден.

По Конституция президентът можеше да избере от няколко възможни дати за вота. Част от тях бяха крайно неподходящи заради празници и сливане на почивни дни, които биха нанесли удар по избирателната активност.

Празнични бяха 4 април (не официално празник у нас, но Великден за католиците), 25 април (Цветница), 2 май (Великден), 9 май (възможност за сливане на почивки около Гергьовден) и 23 май (точно преди почивния 24 май).


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (33)

пРезидентът Направи "на инат " на ГЕРБ изборита да не са на 28 марг, но ги позиционира максимално близо - на 4 април , защото ако бяха по-късно БСП / БКП / съвсем щеше да се разкапе ! Спечелих един "американски " бас ! Бизоне , къде си ???
14.01.2021 17:17 / Отговор
поправка Като пишеш БКП, изяснявай, че е и за комунистите от ГЕРБ, защото имат повече членове на БКП и от БСП, както и агенти на ДС, а политиката им е лява популистка. Националните предателства, които БСП не успяха да извършат, ГЕРБ ги постигнаха. Съветската мутра Борисов се движи стриктно по стъпките на своя кумир Тодор Живков, на който 2001 година ходеше да се поклони на откриването на паметника му в Правец.
14.01.2021 17:24
Татулова Изглежда изпитваш кеф да ставаш за посмешище! Ама нищо, де, трябва да има и палячовци, клоуни и смешници! Повечето от пишещите тук биха ти казали, че си безмозъчна радиоточка и боклук, но за мен си доказателство за ментален запек! Дерзай!
14.01.2021 17:29
до горния: Интерсно, можеш ли да приведеш доказателства за твърденията си, или само повтаряш каквото си чул от мама и тати?
Или пък - онова, за което си гушнал някое левче...
14.01.2021 17:30
Татулова Дерзай, поправка!
14.01.2021 17:30
интересно Интересно, Радев никога не се е покланяй пред паметника на Тодор Живков, а Борисов го е правил. Радев никога не е възхвалявал публично Тодор Живков, а Борисов постоянно го прави.
14.01.2021 17:32
Покажи всички
Браво, Мунчо! "щедро" даваш 1 седмица, та да не паднеш по гръб, нали
14.01.2021 17:29 / Отговор
как да не е браво Радев осигури на ГЕРБ това, което искаха - избори в разгара на пандемията.Това е и причината шайката ГЕРБ да поръчат рекордно малко ваксини, на последно място в Европа, за да остане страха в хората и до април да не се случи нищо. Ама така е, той стана президент с благословията на ГЕРБ. Президент на корумпираното статукво, това казват действията му.
Мутри вън, ама датата на изборите я посочо според това какво искат мутрите. Радев имаше шанс да се докаже като наистина надпартиен и антисистемен политик. Провали се. Предпочете личния си комфорт пред този на обществото.
14.01.2021 17:52
ГРИПЕН.. СКАНДАЛНО! И ДНЕС КОРУМПИРАНИЯТ РУМЕН РАДЕВ НЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА....
14.01.2021 17:59
до "как да не е браво" а бе телепати нагли лъжливи, президентът ненавиждащ ГЕРБ, определи дата каквато му наредиха Копейкин, Черепа и Василев , но ГЕРБ я били искали. Той, чрез побесняла си шайка, цяло лято троши и мърсува из площадите с благословията на ГЕРБ, разбираш ли..
14.01.2021 18:46
Джедай Тотю Датата 4-ти април е удобна за Бье-Си-Пье-то, щото са сравнително голяма и организирана партия, пък и е компромис с вече обявената дата и новата – след „консултациите“! На Бье-Си-Пье-то не им пука за площадните политици, а гледа да изклати и да се намърда във властта! Така че честито на политическите маргинали, които веднъж бяха много неприятно изненадани, че Радев подписа указа за назначаването на Гешев, а сега ги отряза и от адекватно време за подготовка! Той си има интерес да угажда на Бье-Си-Пье-то, че утре втори мандат, а? Как ще стане? Макар че не знам как щяха да се подготвят, като те са свикнали да се тътрят напред-назад по жълтите павета и да хвърлят свински уши по държавните сгради! Не могат да станат от диваните, освен да идат до кафенето, където да напопържат с хамалски виражения Баце! Ама ще го уморите тоя човек, бре – от смях!
14.01.2021 18:57
до трола Тъпчо, никой не е излизал на улицата заради Радев, а срещу твоята корумпирана шайка на Борисов/Пеевски. Това, че вие от ГЕРБ сте овце и ви извеждат по нареждане е друг въпрос, но не съди за другите по себе си.
14.01.2021 23:08
уточнение: "до горния" се отнасяше за тъпотиите на @поправка.
Извинявам се на @Татулова, коментарът не беше за нейния пост!
14.01.2021 17:34 / Отговор
Лино Е ДОБРЕ ДЕ , А УЧИНДОЛЕЦА КОГА ЩЕ СИ ПРОВЕДЕ КОНЦЕРТИТЕ. И НЕЩО ПАК БЪРКА,
НЯМА БЛАГОДАРНОСТИ КЪМ ПАРЛАМЕНТАТНО ПРЕДСТАВЕНИЕ. ИЛИ ТЯХ ТОЙ НЕ ГИ
БРОИ ЗА НИЩО. ТОЙ ГЛЕДА САМО ЖЪЛТОПАВТНИЦИТЕ.
НО И ТЕ НЯМА ДА МУ ПОМОГНАТ ЗА ВТОРИ МАНДАТ. ЗА ТОВА СЛАВЯНОВО ГО ЧАКА.
14.01.2021 17:38 / Отговор
пловдив подкрепям!
14.01.2021 20:34
tzb не Славяново а г-н Гещев го очаква заекно с другите двама хубавци
14.01.2021 18:27 / Отговор
пловдив подкрепям!
14.01.2021 20:35
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети