Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев обяви, че Спешната помощ по въздух се задвижва организирано

Политика

Радев обяви, че Спешната помощ по въздух се задвижва организирано

Радев обяви, че Спешната помощ по въздух се задвижва организирано - Tribune.bg
Снимка:

Трябва да осигурим най-доброто ниво на безопасност при развитието на нашия зимен туризъм. Това заяви президентът Румен Радев на откриването на „Академия по планинска медицина“ в Университетската болница „Лозенец“.

„България може да се утвърждава като добра, надеждна туристическа дестинация в зимните спортове и изобщо в зимния туризъм ако има надеждна система, която да гарантира здравето и живота на хората. Ние като държавата трябва да осигурим възможно най-доброто ниво на безопасност при развитието на нашия зимен туризъм и зимен спорт. Трябва цялостна сложна система, за да се гарантира това. Нашата планинска спасителна служба БЧК са развили прекрасна система. Нашите спасители са известни не само в България, но и навън със своя професионализъм, доказаха го и при земетресенията в Турция, но има едно ограничение - средствата, с които разполагаме. Радвам се, че най-сетне спешната медицинска помощ по въздух се задвижва организационно“, каза държавният глава.

Радев посочи, че вчера вечерта е получил съобщение от служебния министър на туризма Илин Димитров. Той уточни, че в съобщението Димитров посочва: „Това е най-силната година от всички досега за последните 24г. Има 24% ръст на туристите в зимните курорти спрямо миналата година и 9% от 2019 г.”, отбеляза той.

Държавният глава подчерта, че това означава едно: „България се развива все по-силно като туристическа дестинация в зимния туризъм. Нашите планини са прекрасни, те са източник на здраве, те са средство за психическо разтоварване, но те са и все по-голям дял от нашия туризъм и икономика.”, категоричен е той.

Президентът отбеляза, че при отварянето на ПВУ в самото начало не е присъствало най-важното, а именно HEMS. Радев напомни, че през месец май 2021 г. служебното правителство е разработил проекта, в последствие е бил приет от ЕК, а сега активно се работи по неговото реализиране в България.

„Хеликоптерите не решават нищо сами по себе си, защото много хора си мислят, че идват хеликоптерите и имаме HEMS, хеликоптерите са най-лесната част, защото тук се касае за една изключително сложна система от много подсистеми и компоненти. На първо освен хеликоптерите трябва да имаме подготвен летателен състав. Тепърва ние започваме да готвим летателен състав, а подготовката отнема години“, подчерта президентът.

Радев е категоричен, че трябва да имаме подготвен медицински състав, трябва да имаме бази за домуване на хеликоптерите, трябва да имаме лицензирани площадки в цялата страна, трябва да имаме оперативен координационен център, както и трябва да имаме ясно разпределение на въздушното пространство.

„Тази система е много сложна, нейното създаване и подготовката на хора ще отнеме много време“, подчерта той. Президентът уточни, че служебният кабинет активно се занимава с израждането на тази система.

„В момента се поставя здрава много солидна основа. Много комуникация и много координация, непрекъсната работа между министерствата, за да може цялата тази сложна система да се сглоби в едно цяло“, уточни държавният глава.

По отношение на планинското спасяване, президентът посочи, че два хеликоптера ще бъдат оборудвани с лебедки и те ще бъдат разположени до планинските ни курорти.

Радев е категоричен, че всеки един живот е ценен. “Сигурен съм, че като разгърнем тази система ще можем да допринесем съществено за снишаването на смъртността в България.”, каза още държавният глава.

Д-р Христо Стоянов, директор на Университетската болница „Лозенец“ изрази надежда, че симпозиумът ще обогати знанията в планинската медицина и добави, че с това събитие се надяват да поставят началото на систематично изучаване на медицинска планинска

Доц. д-р Олег Чолаков, началник на Клиниката по коремна хирургия и президент на Българското дружество по планинска медицина, както и организатор на инициативата посочи, че е горд от факта, че на медицински форум присъстват президента, както и министърът на здравеопазването.

„Искрено се надявам, че всеки един от присъстващите ще си тръгне с нови знания след днешния симпозиум“, каза той.

Инициативата се състои под патронажа на държавния глава. Целта е да започне обучение на специалисти в специфичната област на планинската медицина. Включените в програмата теми са значими както в контекста на поставяне на началото на Системата за въздушна медицинска помощ HEMS, така и за по-добрата координация между Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и спасителните служби в Спешната планинска медицина.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети