Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев: Очакваме многобройните обещания на РСМ да започнат да се превръщат в резултати

Политика

Радев: Очакваме многобройните обещания на РСМ да започнат да се превръщат в резултати

Радев: Очакваме многобройните обещания на РСМ да започнат да се превръщат в резултати - Tribune.bg
Снимка:

България очаква многобройните обещания на Република Северна Македония да започнат да се превръщат в резултати, които да укрепват взаимното доверие и да създават устойчиви предпоставки за развитието на добросъседски отношения. Това е заявил президентът Румен Радев по време на среща с еврокомисаря по политиката на разширяване и съседство на ЕС Оливер Вархей. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според президента само реален напредък в двустранния диалог с България и изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС могат да придвижат напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка.

Радев е подчертал, че страната ни цени високо приноса на Европейската комисия и на комисаря по разширяване и съседство за активизиране на двустранния диалог между България и РСМ.

„Страната ни очаква този диалог да води до конкретни стъпки по отношение на предоставянето на конституционни гаранции за реалното спазване на правата на македонските българи, преустановяване на езика на омразата към България и българите, съхраняване на вековното българско културно и историческо наследство на територията на РСМ, преди да даде съгласие за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС. Новата динамика в отношенията между България и РСМ е позитивен знак и за двете държави, като заедно с развитието на общи икономически, транспортни и инвестиционни проекти, следва да се разрешават и откритите въпроси в двустранните отношения“, посочва още държавния глава.

Президентът е подчертал, че тези решения следва да имат конкретни индикатори и механизми, които да отчитат готовността на РСМ за започване на преговори за членство.

Комисар Вархей е изрази разбирането на Европейската комисия за значението на откритите въпроси между България и РСМ и потвърдил готовността си да продължи да работи за тяхното устойчиво разрешаване. Той е открои и заявената от правителството на РСМ готовност за постигане на резултати в двустранния диалог с България, включително по отношение на предоставянето на конституционни гаранции за спазването на правата на македонските българи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати