Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев от Брюксел: Страните от ЕС ще купуват газ на доброволен принцип

Политика

Радев от Брюксел: Страните от ЕС ще купуват газ на доброволен принцип

Радев от Брюксел: Страните от ЕС ще купуват газ на доброволен принцип - Tribune.bg
Снимка:

„Снощи стояхме до толкова късно, за да намерим общ подход към решаване на всички тези проблеми - особено в две направления. Едното е вземането на решение за съвместно закупуване на газ от страните членки на ЕС, но най-важното е, че това ще бъде на доброволен принцип“, заяви президентът Румен Радев от Брюксел.  

Второто нещо, което президентът посочи, е въвеждането на динамичен ценови коридор при транзакции с газ и таван на цената на газа, когато той се използва за производството на електрическа енергия.

„Това са решения в най-общ вид на високо политическо ниво. На следващ съвет на министрите на енергетиката на държавите-членки, където ще се говори в конкретика“, обясни Радев.

„Най-важното, което решихме е, че ако дадена държава, която е членка на ЕС, се чувства застрашена, че по някакъв начин това ще накърни нейните интереси, то темата ще се върне отново в съвета. Това е един вид арбитраж на високо политическо ниво. Темата стои отворена, но най-важното е, че подчертахме отново най-важните критерии, около които се обединихме - това е защитата на домакинствата, на най-уязвимите и запазване на конкурентноспособността на ЕС. „

Радев коментира и решението на Нидерландия за присъединяването на България към Шенген. Нидерландският парламент прие резолюция, в която се казва, че не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство.

„Имахме задълбочен разговор с Марк Рюте. Много е важно да се знае, че в парламента на ЕС само четирима депутати от Нидерландия гласуваха против присъединяването на България към Шенген, а останалите 15 евродепутати от Нидерландия гласуваха „За“, обясни Радев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети