Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев: Партиите да градят предизборна кампания на база програми и работещи решения, а не на лични нападки

Политика

Радев: Партиите да градят предизборна кампания на база програми и работещи решения, а не на лични нападки

Радев: Партиите да градят предизборна кампания на база програми и работещи решения, а не на лични нападки - Tribune.bg
Снимка:

Президентът се срещна с представители на ОССЕ, които участват в мисията за наблюдение на предстоящите избори

България се нуждае от стабилно редовно правителство и работещ парламент с дългосрочен хоризонт, така че да могат да се взимат и следват стратегически решения за страната. Това заяви държавният глава днес на среща с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Службата за демократични институции и права на човека (БДИЧП) към организацията откри на 31 август мисия за наблюдение на предсрочния парламентарен вот на 2 октомври. В разговора участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът подчерта, че за да се увеличи избирателната активност на предстоящите парламентарни избори и да се постигне висока легитимност на вота, партиите и кандидатите за народни представители трябва да градят предизборната си кампания на съревнование на програми и работещи решения за изход от кризите, а не на лични нападки. Друг важен въпрос е доверието в машинното гласуване, което гражданите приемат като фактор за елиминирането на високия процент отчитани в миналото недействителни гласове, както и за противодействие на купения и корпоративен вот. В този процес е важна ролята не само на институциите, но и на политическите партии, посочи Румен Радев.   

Свободните избори и масовото гражданско участие в тях са стълб на всяко демократично общество, заяви още държавният глава и отново открои необходимостта партиите да не горят мостовете помежду си по време на предизборната кампания, защото след броени седмици ще трябва да работят за  управленско мнозинство и сформирането на правителство.

Представителите на мисията за наблюдение на предсрочния парламентарен вот от ОССЕ поставиха редица въпроси, свързани с организацията и провеждането на изборите, хода на предизборната кампания с посланията за противодействие на купения и контролиран вот.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети