Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев против ускореното членство на Украйна в НАТО

Политика

Радев против ускореното членство на Украйна в НАТО

Радев против ускореното членство на Украйна в НАТО - Tribune.bg
Снимка:

Причината - да няма риск от въвличането ни във войната

Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа.

Това се заявява в позиция, разпространена от прессекретариата на президента по повод приетата от президентите на някои страни от Централна и Източна Европа декларация по отношение на Украйна и нейното членство в НАТО, към която не се присъединиха България и други страни от региона.

Държавните глави на няколко страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа подписаха съвместно изявление от 2 октомври, в което потвърждават подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. „Твърдо подкрепяме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещо присъединяване на Украйна", се казва в изявлението. Подписалите декларацията призовават Русия незабавно да се изтегли от всички окупирани територии.

България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност, се посочва в съобщението на прессекретариата на държавния глава. Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната, пише в позицията.

Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави, се заявява в позицията.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети