Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев: Референдуми в зона на военни действия са пълен абсурд и България няма да ги признае

Политика

Радев: Референдуми в зона на военни действия са пълен абсурд и България няма да ги признае

Радев: Референдуми в зона на военни действия са пълен абсурд и България няма да ги признае - Tribune.bg
Снимка:

„Недопустимо е три десетилетия след Студената война отново да се разиграва ядрената карта. Референдуми в зона на военни действия са пълен абсурд и България няма да ги признае“. Това заяви президентът Румен Радев след консултативна среща за последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна.

Става дума за референдумите, които Москва организира, за да присъедини към територията си части от Източна Украйна.

Той подчерта, че решението на Русия да обяви мобилизация, увеличава риска за сигурността на България включително.

„Още от първите часове на войната заклеймихме руската агресия като категорично недопустима. От първия ден призоваваме за деескалация, но стремежът към военна победа надделява над желанието за мир. Оръжията надделяват над разума“, коментира той.

По думите му България работи за собствената си сигурност и изпълнява задълженията си в НАТО.

„България е част от ЕС и подкрепя санкциите, но Европа е длъжна да търси активно механизми за минимизиране на последиците, защото сама заплашва индустриите си. Расте икономическата и социална нестабилност“, каза Радев.

„България е сред най-засегнатите. Гражданите все по-често надигат глас срещу растящите цени. Служебното правителство полага всички усилия да смекчи тези ефекти, има ограничения заради липсата на работещ парламент. Затова е критично важно да има парламент и устойчиво правителство“, поиска Радев.

Изборите след седмица, президентът определи като „изключително важни“ и поиска от партиите да кажат как ще преодолеят политическата криза. „Сега е моментът за обединение пред лицето на кризата. Сега е моментът партиите да убедят гражданите да гласуват“, настоя той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети