Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев: Цинично е в енергийно най-бедната страна властта да казва, че ще плащаме по-скъп газ

Политика

Радев: Цинично е в енергийно най-бедната страна властта да казва, че ще плащаме по-скъп газ

Радев: Цинично е в енергийно най-бедната страна властта да казва, че ще плащаме по-скъп газ - Tribune.bg
Снимка:

„Не искам в Испания да отговарям на злободневни български теми”, каза президентът Радев, който е на посещение в Мадрид на въпрос как ще коментира думите на Кирил Петков, че е позорно да не помогнем на Украйна и че става както при Априлското въстание.

Петков от Бородянка: Пълен ужас! Ще имаме мнозинство в НС за военна подкрепа за Украйна (ВИДЕО)

„Тогава никой не ни е помогнал”, подчерта държавният глава. Той обясни, че темата с газа е била водеща по време на разговора му с премиера Педро Санчес като отбеляза, че страната има 6 станции за регазификация, енергийно независима е и получава газ от страни като Алжир и Нигерия.

„Не можем да използваме газ от испанските терминали за втечнен газ, защото няма инфраструктура, която да го докара”, каза той.

И коментира, че изпълнителната власт трябва да реши въпроса, така че цената на газа да е възмоижно най-ниска за потребителите.

„Когато правителството сложи на първо място цената тогава трябва да намери решение. Цинично е в енергийно най-бедната страна в ЕС с най-бедното население да кажеш: ще намерим начин, но разбира се - ще плащаме по-скъпо. Някои хора могат да плащат, но други са на ръба и не могат”, отбеляза Радев. Той каза, че е работа на парламента да реши за износа на оръжия към Украйна:„Ще чакам да чуя дебата, даже всяка партия с какви мотиви ще се включи”.

„Хората ще кажат дали този кабинет се справя“, подчерта Радев. „Хората все повече ги виждам на улицата. Трябва да се мисли първо за българите и то за тези в най-затруднено положение“.

Радев подчерта, че вчера е бил категоричен относно действията на кабинета, но не каза дали ще свали доверие от Петков.

Президентът обаче загатна, че българската общност в Украйна може да помогне в износа на зърнени храни по река Дунав. „Детайлите и подробностите обаче са работа на българското и украинското правителство“, каза още Радев.

Той обърна внимание и на отношенията между България и Испания в редица сфери.

„Поканата към държавен глава от 1999 година насам показа амбицията страните да развиват своите отношения много по-интензивно”, подчерта той. Във фокуса на разговорите с премиера Санчес е била сигурността, както и сътрудничеството. 

„Испанската промишленост прави подводници, самолетоносачи за съседна на нас държава. България пък има силно развит ИТ сектор. Не само сигурността, но и в останалите сфери, може да си сътрудничим, примерно в зеления преход”, отбеляза Радев. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети