Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев за ГЕРБ: избрали да бранят „компрометирания си премиер“, вместо да „спасяват себе си“

Политика

Радев за ГЕРБ: избрали да бранят „компрометирания си премиер“, вместо да „спасяват себе си“

Радев за ГЕРБ: избрали да бранят компрометирания си премиер, вместо да спасяват себе си - Tribune.bg
Снимка:

Президентът пита защо службите са останали слепи и глухи за шкафчетата, за записите…

Всеки скандал за подслушване трябва да бъде проверен. Това каза президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

„Въпросът тук е, че същите хора, които организират и провеждат подслушванията, сега трябва да проверяват сами себе си. Оттук е необходимостта от някои неизбежни кадрови промени“, обясни президентът.

Радев коментира и обвиненията на ГЕРБ от сутринта, че атаките срещу службите са заради разбитата руска шпионска мрежа. Вместо отговор, той отправи с поредица от въпроси.

„Къде бяха същите критици, когато тяхното правителство, което отговаряше за организацията и контрола на защита на класифицираната информация допусна не един, а пет български офицери, на които те са издавали допуски за класифицирана информация, да бъдат пробити от чужди служби? Защо беше мълчанието им за 3 млрд. лева похарчени от нашите пари за „Турски поток”, които никога няма да си ги върнем? Къде бяха и защо мълчаха 10 години, в които премиерът Борисов забатачи безнадеждно интеркоректора с Гърция и сега нямаме никаква реална диверсификация? Защо мълчаха, когато към тях постъпваше информация за 60 милиона изтеглени кеш от Васил Божков?", попита държавният глава.

Той обаче отказа да каже, защо се налага отстраняването на ръководителя на разузнаването и продължи да пита защо службите са останали слепи и глухи за шкафчетата, за записите, за 700 млн. за хазарта.

„Към тези служби постъпват информация от банките и банките го потвърдиха за 60 млн. изтеглени от Васил Божков, който твърди че ги е дал на тях“, заяви той и призова медиите да направят справка кои служби с какво участват.

„Миналото лято постави членовете и остриетата на ГЕРБ пред дилема – да спасят себе си и партията като се разграничат от своят компрометиран премиер или да го бранят с телата си и да пропаднат заедно с него в бездната на неговия морален позор. Днес виждаме, че те избраха второто“, добави Радев.

Попитан как ще коментира и обвинението на ГЕРБ, че превръща служебното правителство в предизборен щаб, държавният глава каза, че подчиняването на институциите и злоупотребата с тях е начин на мислене и действие на предишните управляващи.

„Служебното правителство има за цел да оздрави институциите, а не да експлоатира насадените от предишните управляващи в тях пороци“, завърши той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети