Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев за палежа на културния център: Поредна провокация от антибългарската кампания в РСМ

Политика

Радев за палежа на културния център: Поредна провокация от антибългарската кампания в РСМ

Радев за палежа на културния център: Поредна провокация от антибългарската кампания в РСМ - Tribune.bg
Снимка:

„Палежът на културния център на българите в Битоля е поредната провокация, вписваща се в дългогодишната антибългарска кампания в Северна Македония. Толерирана повече или по-малко от официалните власти, тя намираше години наред израз в рушенето на паметници, паметни плочи, поругаването на военни гробища, свързани с българите и с общата ни история.“ Това се казва в позиция на президента Румен Радев във връзка с днешния палеж на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля.

„Чрез обидни и изкривяващи историческата истина текстове за България и българите в учебници, книги, филми, надписи в музеи и обществени места тя тровеше и продължава да трови съзнанието на редица поколения и да възпрепятства развитието на добросъседски отношения между двете страни", допълва Радев.

Той подчертава, че неслучайно България поставя като най-важни условия за съгласието ни РСМ да започне преговори за членство в ЕС вписването на гражданите с българско самосъзнание в конституцията на страната като държавотворен народ и предоставяне на сигурни и необратими гаранции за преодоляване на езика на омразата. Той посочва още, че за съжаление и до днес управляващи и опозиция в РСМ не могат да постигнат парламентарно мнозинство за това.

„Бихме искали да вярваме, че призивите, които днес чуваме от официални институции в РСМ решително да се търсят извършителите на този варварски акт, ще се реализират на практика“, отбелязва Радев. Той изтъква, че същевременно обаче досега не е известен нито един извършител на многобройните подобни действия срещу българите в РСМ.

„Днес, когато усилено търсим да преодолеем трудностите и нерешените въпроси и да трасираме общия ни път към Обединена Европа, институциите в Република Северна Македония трябва да осмислят отговорността си пред младите поколения и да не допускат омразата да владее общественото пространство, нито да осакатява и ограничава двустранните ни отношения“, заявява Румен Радев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети