Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев загрижен за процъфтяването културата, настоява за по-голяма финансова децентрализация

Политика

Радев загрижен за процъфтяването културата, настоява за по-голяма финансова децентрализация

Радев загрижен за процъфтяването културата, настоява за по-голяма финансова децентрализация - Tribune.bg
Снимка:

Държавният глава се срещна с изтъкнати дейци в сферата на музикалното, театралното и изобразителното изкуство в Плевен

По-голяма финансова децентрализация и независимост на българските общини ще им позволи да създадат по-добри условия за реализация на творците и за процъфтяването на културата на местно и национално ниво. Местната власт има изключително важна роля за формирането на духовността като ценност. Тя трябва да разполага с ресурси да подкрепя и организира активна дейност у артистите и да я популяризира. Това заяви държавният глава Румен Радев в Плевен, където се срещна с изявени културни дейци в сферата на киното, театъра, музикалното и изобразително изкуство.

Необходим е баланс в държавната политика между инвестициите в инфраструктура и култура, каза още президентът: „Важно е да имаме инфраструктура и в областта на духовността и културата – трябва държавата да застава зад всички театри, музеи и други институции на духовността. Не просто да помага, а да приема това като свой постоянен и неотменим ангажимент.“

Румен Радев посочи, че са необходими и механизми за духовното развитие на творците и талантите – за тяхното качествено и модерно образование, както и достойно заплащане. Не на последно място държавата трябва да работи за международния обмен на българското изкуство и то да бъде по-видимо на световната сцена: „От гледна точка на броя население и икономическия потенциал България не може да се сравнява с много други. Но като постижения на културата и мащаба на нашите таланти, ние сме равни на световните колоси.“

Активността на местните артистични общности доказва, че българските култура и изкуство са непреходни, заяви още президентът. Като особено важна цел държавният глава отличи възпитаването на младото поколение в почит към културата и популяризирането на изкуството.

Румен Радев оцени като положителна тенденцията утвърдени таланти да се връщат към творчество в родните си градове.

„Не трябва културната активност да бъде централизирана в само няколко големи точки в страната. Изкуството също така не трябва да се дели на провинциално и столично“, заяви президентът.

Държавният глава открои и необходимостта от ефективна и предвидима политика за подпомагане на артистите, по-специално творците на свободна практика, в контекста на настоящата криза.

Румен Радев разгледа творбите в Художествената галерия „Светлин Русев“ и се запозна с историята на музея. Галерията е не просто храм на българската култура и изкуство с колекция на световно ниво, тя е и храм на силния български дух, заяви държавният глава.  Румен Радев припомни огромния дарителски жест на великия художник Светлин Русев. "Нацията ни не е механичен сбор от хора, тя е съвкупност от ценности, които плевенски творци като Светлин Русев, Илия Бешков, Катя Попова, Гена Димитрова, а днес вие развивате и предавате на следващите поколения", обърна се президентът Радев към присъстващите общественици и дейци на изкуството.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (11)

Надблюдател Ле-ле, Радев отишъл в един от най-западналите градове в България, и да говори за "духовност"! Там "духовността"по време на избори се определя от Славяново и Буковлък! Интересно, какво ли вдъхновение за Илия Бешков би било един Фатмак, с високо вдигнат юмрук!
14.02.2021 17:34 / Отговор
отврат Не знам, някакво тролче на ГЕРБ да ми говори за култура, като неговата проста и крадлива мутра Борисов и шайката му я чалгаризираха тотално, ми идва малко повече. Една от страните с най-малко бюджет за култура е България, още една от гордостите на Мутрата наред с другите последни места, единствено по корупция сме на първо.
14.02.2021 17:41
. . . Не знам какво е "тролче" да говори за "култура". но знам какво е един Фатмак-Фигурант да ми говори за култура! Колкото до заслугите на ГЕРБ, за музеите, за Ларгото, за това че театрите бяха препълнени, за пропагандиране на българската култура в чужбина... ,само слепец няма да види разликите! А изглежда ,че и доста "некадърници" висят и чакат наготово държавата да ги осинови!
Колкото до "корупцията", едно съм убеден, че сме и на първо място по доноси от такива като Рада Дълбоката и Изцъклената Еленка !
14.02.2021 17:55
хаха Хаха, да, станахме свидетели, когато се осветява корупцията на Борисов/Пеевски, пропагандата им да го нарича донос, а платените им тролчета да го повтарят непрекъснато. Нямате си представа какво дъно сте гербилите, типични комунисти по манталитет. Относно културата, сравнете бюджета за култура в България с другите страни, сравнете какво кино се прави в Румъния и какви пари се дават да се развиват и какво тук.
14.02.2021 18:18
. . . Засега единственото което сте "осветили", са червените ви задници! Между другото, как върви делото на Прокопиту?
14.02.2021 18:42
ЧЕРВЕНИЯТ ОРАНГУТАН-РУМЕН РАДЕВ ...... ЗАГРИЖЕН ЗА КУЛТУРАТА..................................... КУЛТУРАТА ДА СКАЧА ПО ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА, ТОЧНО КАТО ЧЕРВЕНОГ@ЗА МАЙМУНА......
14.02.2021 20:05
кесо Румба, требаше да се похвалиш на твоите домакини какво "върхово" културно ниво ти лично успя да демострираш на организираните от теб потресаващи със своя "художествен авангардизъм" политически "флашмоби"- мятане на развалени яйца и вмирисана риба по официални сгради паметници на културата, издигане на бесилки, вуду магия на жълтите павета, къртене на същите тия жълти павета, черни кофчези за "статуквото" и какви ли не още "културни" изненади. Що не проведе един такъв демонстрационен "флашмоб" на посетената от теб художествена галерия в Плевен та нагледно да покажеш на местната интелигенция какво имаш впредвид? Сигур много щеше да ги "очароваш".
14.02.2021 19:03 / Отговор
Всичко изброено беше страшно културно, верно.
14.02.2021 21:00
Уфф! Мунчо гледа съсредоточено ОПАКОТО на скулптурата! Кух "културен" позьор!
14.02.2021 20:05 / Отговор
Z Тоз човек, дето по руска заръка, във ведомостта фигурира (глаголът не е случаен!) като "президент на България", преди ме изнервяше и възмущаваше с простотиите и глупостите си, но чувствата ми към него по естествен начин еволюираха. Сега изпитвам странното и уникално смесено чувство на съжаление и погнуса. Погнуса от гнусните лъжи, предателството спрямо народ и родина, липсата на всякакъв морал и достойнство и като висш държаник, и като човек. Съжалението ми е породено от абсолютната ми убеденост, че той не може и няма да се промени. Ако моите чувства към пРезидента еволюираха, то него самия еволюцията категорично му е обърнала гръб. Как да те е жал!
15.02.2021 11:45 / Отговор
Z мунчо и култура голям смях
15.02.2021 13:11 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати