Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радомир Чолаков: Има нагласа да внесем общ проект за промяна в конституцията

Политика

Радомир Чолаков: Има нагласа да внесем общ проект за промяна в конституцията

Радомир Чолаков: Има нагласа да внесем общ проект за промяна в конституцията - Tribune.bg
Снимка:

"Има нагласа в мнозинството и на тази комисия, и на парламента, в следващите дни да бъде внесен общ проект за изменение и допълнение на конституцията", коментира председателят на парламентарната комисия по конституционни въпроси Радомир Чолаков от ГЕРБ, след като комисията проведе първото си заседание и обсъди проекта за промени в основния закон на "ПП-ДБ".

Представители на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са декларирали, че ще изготвят свои проекти, но ще внесат общ. ДПС представиха своя проект още миналата година. В неделя ПП-ДБ също представиха идеите си. Единствено ГЕРБ все още не са показали своя вариант на промени в конституцията.

"Тези идеи са част от усилието да внесем един общ законопроект", посочи и бившата правосъдна министърка от ДБ Надежда Йорданова.

Проектът на ПП-ДБ предвижда разделяне на Висшия съдебен съвет, намаляване на правомощията на главния прокурор, въвеждане на мандатност на кметовете, както и смяна на националния празник от 3 март на 24 май. Друго предложение е президентът вече да не може да назначава свои хора за служебни министри. Тази функция ще извършва редовното правителство в оставка, а избори ще се провеждат в рамките на месец, както това се случи в съседна Гърция наскоро.

"Трябва да намерим малко по-балансиран вариант от това, което вие предлагате. Няколко са - от една страна съгласуване с партиите, от друга страна гръцкия вариант", отбеляза Екатерина Захариева от ГЕРБ. Тя обясни още, че не е постигнато съгласие за мандатността на кметовете. В проекта на ПП-ДБ се предлага да имат право да бъдат преизбирани само веднъж.

Друго предложение на ГЕРБ е да се въведе непрекъсваемост на работата на парламента.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети