Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радослав Рибарски: Не можем да се откажем от руските горива от днес за утре

Политика

Радослав Рибарски: Не можем да се откажем от руските горива от днес за утре

Радослав Рибарски: Не можем да се откажем от руските горива от днес за утре - Tribune.bg
Снимка:

В момента пазарът на горива в България е нормален“, заяви пред БНР  председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски.

Днес комисията ще изслуша представители на Българската петролна и газова асоциация и ще бъдат зададени въпроси какви са запасите, очаква ли се недостиг на пазара и какво се очаква в следващите седмици като цени на горивата, обясни той.

„Зависимостта на България и на редица страни от региона е голяма. Диверсификацията, която се стремим да постигнем от десетилетия, не успяваме да я постигнем. Отново се очакват бързи, краткосрочни мерки, които е трябвало да бъдат взети преди минимум 10 години“, коментира Радослав Рибарски.

На този етап не можем от днес за утре да се откажем от руските горива, подчерта той.

Резервите на „Лукойл“ са налични, увери председателят на енергийната комисия.

Стига да не се повишава рязко търсенето и да не се всява паника, която да води до презапасяване с горива, допълни Радослав Рибарски.

Той обърна внимание върху повсеместното запасяване с горива в Европа, което води до рязкото покачване на цените и изрази надежда „щом се достигнат критичните минимуми, пазарът да се успокои“.

Рибарски определи евентуално замразяване на цените като „доста радикална мярка“.

Хранилището е на нива, които са обичайни за този период от годината. Ограничени са освобождаванията на количества природен газ от „Чирен“. При нужда се използват наличните количества от тръбите. Нагнетяването като процес би трябвало да започне след средата или към края на март. Газ, който пристига по договорите, сключени с Русия“, посочи още Радослав Рибарски в предаването „Преди всички“.

Относно компенсациите за бизнеса той отбеляза, че през втората половина на март те ще бъдат обсъдени:

„Компенсациите, които действат към момента и цените към края на февруари не достигаха тавана от 250 лева. Последната седмица цените рязко се покачват. Таванът може би този месец - от 250 лева - ще бъде достигнат и ще разискваме и тази тема – дали този таван да бъда вдиган, компенсациите как да бъдат структурираниТези цени са непосилни за бизнеса и на нас това ни е известно.“


Топ новини

виж още
Актуална тема