Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Рашков обясни бежанският поток в България заради лятото, Афганистан и НАТО (ОБНОВЕНА)

Политика

Рашков обясни бежанският поток в България заради лятото, Афганистан и НАТО (ОБНОВЕНА)

Рашков обясни бежанският поток в България заради лятото, Афганистан и НАТО (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg

„Въпросът е важен, това е световен проблем. Действително има завишен мигрантски натиск, такъв е имало и преди нашия кабинет. Такъв натиск има дори и в Литва – 30 пъти повече от преди. Има натиск и в Гърция. Провел съм срещи с гръцкия посланик, защото имаме общ проблем“, обяви служебният вътрешен министър по време на питане на депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев за увеличения миграционния поток у нас. 

По думите на Рашков се очаква увеличаване на натиска, заради изтеглянето на НАТО от региона. Влошаващата се обстановка в Афганистан деградират нормалното функциониране на държавата.

„Затварянето на Балканския маршрут наложи на трафикантите да разработват нови маршрути, увеличаването на натиска на границата на България се дължи на летния сезон, така и на въведените облекчения срещу ковид пандемията за транзит през България, съществен фактор са облекчените мерки и в Турция”, обяви Рашков от трибуната на парламента.

Рашков призна, че има проблеми в бажанските лагери и те се пълнят, но било нормално при този натиск, но нямало особен проблем в Любимец и София. Трябвало обаче да се признае, че този въпрос ставал още по-сериозен. Сложна била ситуацията и със спазване на противоепидемичните мерки. 

Рашков оправда повишения капацитет в бежанските лагери заради карантинния период заради коронавируса. Минималния престой в домовете не можел да бъде по-малък от 21 дни, защото се взимали тестове. МВР нямало да рискува живота и здравето на служители като намали карантината. 

Предвиждало се отпускане на финансови средства, за да може бежанците да бъдат настанени и в имоти на силовото ведомство.

„Виждам, че малко хора има в залата, но това е като при глухарите, когато има любовна игра не усещат опасността. Аз имам опит и знам, че когато ръководството няма какво да отговори, глобализира проблема. Вие като министър на МВР основната задача е да премахнете условията, които да върнат България в списъка, които поддържат незаконни канали за трафик на бежанци“, обяви Младен Маринов. Той припомни, че проблемът е от 2014 година, но блаодарение на бързите действия, най-вече законодателните се даде възможност на МВР да влияе върху пресичане на организираната престъпна дейност в лицето на каналджийството.

Маринов запита, как се обезпечава оперативно криминалния контингент, който е в основата на тази престъпност дейност и потоците от бежанци да минават през страната ни. „Нито една група няма да тръгне на сляпо, ако тя не е сигурна, че тук може да се организират. Колко групи заловихте по време на своя мандат“, опита да зададе своя въпрос Младен Маринов, но Ива Митева реши да го прекъсне, защото му свършило времето.

Атанас Зафиров от БСП провидя пъклен план от страна на ГЕРБ, защото питали за миграционния натиск и обвини Турция, че е отхлабила охраната по границата. Социалистът намеси посещението на бившия премиер Бойко Борисов при Ердоган. Зафиров запита дали пък Борисов не е помолил турския президент да пусне контролирано мигранти към нашата граница.

„Откровено да кажа не съм подготвен да отговоря на този въпрос. Срещата на Борисов и Ердоган беше публична и не поризтече новина защо той е там в предизборния момент. Нямам конкретна информация, която да е придобита от МВР, ако имам такава ще я предам на българската прокуратура“, обяви Рашков и продължи, че щяло да бъде национално предателство някой да поиска допускане на територията на България мигранти, а който предизвика подобно нещо трябвало да отиде на съд. Самият той се бил запитал същото като видял посещението на Борисов при Ердоган, но според него това било, за да се повлияе на изборния процес.

От място Маноил Манев реагира остро на внушенията на Рашков, а Ива Митева заплаши депутатът от ГЕРБ, че ще то изгони.

„Вие като председателстващ Народното събрание, трябва да спазвате, неограниченото време на министрите да се отговаря на въпроси. Обръщайте внимание, ако не можете да го укротите, да се придържа към правилата на тази зала. Ако не може и не знае какво да отговори, просто да замълчи“, заяви Маноил Манев.

Рашков обяви, че планира другата седмица да посети оградата по границата с Турция, като по думите му „хиляди преодолявали оградата“, което само говорело за себе си колко е ефективна.

„На 12 май когато приемахме и издавахме позициите в МВР поговорихме за ежедневните задачи, които предстоят пред МВР и ви дадох съвет ежедневно да се обръща внимание по отношение на граничната сигурност и пътната безопастност“, заяви Христо Терзийски от ГЕРБ и попита каква е позицията на служебното правителство по отношение на предложения от ЕК пакт за миграция.

За огромна изненада Бойко Рашков похвали правителството на Борисов, че се е справяло отлично с миграционния натиск и каквато политика са имали те по този въпрос пред ЕС, такава имат и от служебното правителство.

От ДБ пък се интересуваха как мигрантите, които влизат на територията на страната можели да се интегрират, защото не малка част от тях били хора с професии и можели до допринесат за развитието на страната ни. Рашков отвърна, че това не е въпрос към МВР, но можел да попита и да предостви информацията от Държавната агенция за бежанците.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети