Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Рашков влезе в европейската преса: Министър на страна-членка на НАТО и ЕС – без достъп до тайни

Политика

Рашков влезе в европейската преса: Министър на страна-членка на НАТО и ЕС – без достъп до тайни

Рашков влезе в европейската преса: Министър на страна-членка на НАТО и ЕС – без достъп до тайни - Tribune.bg

„София ще бъде изолирана от обмена на данни с Европол, Интерпол, ОЛАФ, НАТО и т. н., заради основателни опасения за теч на информация към Русия“, пише белгийският eureporter.co

Новината за спрения достъп до класифицирана информация на министърът на вътрешните работи на България Бойко Рашков проби в международните издание.

Eureporter.co проследява хронологията на събитията, започвайки с вчерашните разкрития на вече бившия шеф на ДАНС.

Тази информация бе съобщена от директора на Държавната агенция за национална сигурност Димитър Стоянов. В същия ден, Георгиев беше уволнен в нарушение на националното законодателство от проруския български президент Румен Радев. До уволнението на шефа на ДАНС се стигна след предложение на служебното правителство, което е назначено еднолично от президента“, коментира медията.

Новината, че вътрешният министър Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация, беше официално потвърдена днес от Държавната комисия по сигурността на информацията с писмо до Българската национална телевизия. Достъпът на Рашков до най-стриктно пазените тайни на страната-членка на НАТО и ЕС е отнет през 2019 година за срок от 3 годни.

Това означава, че и в момента вътрешният министър няма право да борави със секретна информация и София ще бъде изолирана от обмена на данни с Европол, Интерпол, ОЛАФ, НАТО и т. н., заради основателни опасения за теч на информация към Русия. Бойко Рашков влиза в българските служби като следовател по време на комунистическия режим в страната – през 1981 година. В средата на 90-те партията-наследничка на Българската комунистическа партия го издига до директор на Националната следствена служба. А днес той е назначен за вътрешен министър от проруския български президент Румен Радев“, обобщава eureporter.co.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати