Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Рибарски от ПП за плащането в рубли: Не става въпрос за принципи, държим договорът да бъде спазен

Политика

Рибарски от ПП за плащането в рубли: Не става въпрос за принципи, държим договорът да бъде спазен

Рибарски от ПП за плащането в рубли: Не става въпрос за принципи, държим договорът да бъде спазен - Tribune.bg
Снимка:

„България е изпълнила договора, съобразно условията и това прекъсване на доставките на газ е неразбираемо, предвид клаузите по договора. Поискани са разяснения как да бъде извършено плащането, това двуетапно превалутиране как гарантира, че е спазено условието в договора доставчикът да получи плащането директно от своя клиент.“ Това каза пред БНТ Радослав Рибарски, депутат от ПП и председател на комисията по енергетика.

След правни консултации е станало ясно, че това не гарантира, че този начин на извършена транзакция е реално приключване на плащането, каза Рибарски.

„Ние трябва да си спазим договора и да си плащаме задълженията в долари. Те са в долари и се превеждат в определената договорна сметка. Условието е наложено едностранно. Не става въпрос за принципи, имаме външнотърговски взаимоотношения, договори, които са ясно определени. Ние държим да бъде спазен договорът.“, коментира още той.

Той заяви, че всички държави си спазват договорите към този момент, предстои плащане и ще видим дали подходът към тях ще е същият.

„Към момента Европа се държи заедно, което е идеята в такива моменти да има координирано еднакъв отговор от всички държави“, каза председателят на комисията по енергетика.

Рибарски каза, че не му е известно да са направени постъпки към Арбитражен съд, но най-вероятно ще се стигне и до там.

Според него природният газ се търгува при борсови условия и не сме в ситуация, в която можем да изберем между един доставчик. Ще се разгледат доставки на втечнен газ, възможности на съседните държави да предоставят техни количества. Смята, че държавата ще прибегне към директни договаряния.

„В момента по плана за действия при прекъсване на доставките има и механизъм за сътрудничество, който гарантира, че при прекъсване на доставките в една държава, всички държави трябва да подпомогнат доставките“, каза той.


Топ новини

виж още
Актуална тема