Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Росен Христов: Развенча се политическата атака, че договорът ни с „Боташ“ ще се ползва за доставка на руски газ

Политика

Росен Христов: Развенча се политическата атака, че договорът ни с „Боташ“ ще се ползва за доставка на руски газ

В Турция пристигна първият танкер с втечнен газ за България

Министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева посрещнаха на пристанище Мармара в Турция първия танкер с втечнен природен газ от американската компания Шиниър.

В началото на тази година „Булгаргаз“ подписа споразумение с турската „Боташ“ за достъп до газовата инфраструктура на южната ни съседка. Споразумението е до 2036 година и е за близо един и половина милиарда кубически метра природен газ годишно.

„Развенча се политическата атака към нас от миналата година, че ще използваме споразумението с „Боташ“ за доставка на руски природен газ.“ Това каза министърът на енергетиката Росен Христов, който заедно с изпълнителния директор на „Булгаргаз“ ЕАД Деница Златева посети терминала за втечнен природен газ в близост до турския град Текирдаг.

Там днес пристигна първият танкер съгласно сключеното споразумение между „Булгаргаз“ ЕАД и турската компания „Боташ“ за достъп до газовата инфраструктура на южната ни съседка. Доставеният с този танкер газ е от американската компания „Шиниър“, която през есента на миналата година спечели търга на „Булгаргаз“ за осигуряване на необходимите количества за 2023 година. Едно от условията за участие в търга тогава беше източниците на доставка да бъдат от държави без наложени санкции или други търговски ограничения.

Споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“, подписано на 3 януари 2023 година след разговори между президентите на двете страни Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган, е със срок 13 години. Чрез него българският обществен доставчик получава достъп до пет терминала за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Турция, което осигурява възможност за трансфер на 1.5 млрд. куб. м. газ годишно към нашата страна.

„Споразумението позволява използването на цялата газова инфраструктура за разтоварване, регазификация, съхранение и доставка на равномерни количества природен газ до България. Това е ключово за енергийната ни сигурност“, подчерта енергийният министър.

Той изрази своята увереност, че благодарение на сключения договор с „Боташ“ България ще може да си осигурява над 10 танкера втечнен природен газ годишно.

„Можем да използваме цялата налична инфраструктура. Ние трябва да доставим газа до турските териториални води, а след това те имат ангажимента да го разтоварят там, където е най-ефективно в момента. Това осигурява гъвкавост за нашата страна, а е изгодно и за турската, която по този начин оптимизира използването на своята инфраструктура“, подчерта още Росен Христов.

Според него успехът на сключеното споразумение в немалка степен се дължи на намирането на точната формула, защитаваща интересите и на двете страни.

По думите на енергийния министър тясното сътрудничество между България и Турция в газовата област ще продължи да се развива. „На 25 и 26 април в София предстои подписване на споразумение за разширяване на газовата инфраструктура между няколко държави -България, Турция, Румъния, Словакия, Унгария и Азербайджан. По този начин газ от Азербайджан ще може да бъде доставян през България за Централна Европа“, поясни енергийният министър.

„Стратегическото ни партньорство с „Боташ“ е ключово за гарантиране на сигурни доставки на природен газ за българските потребители на конкурентни цени“, подчерта изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Деница Златева. Резултатът от тези усилия е видим в намаляването с повече от 60% на цената на горивото за месеците май и юни спрямо началото на годината и устойчивия характер на тази тенденция.

„Успяхме да гарантираме цялото потребление на страната в една много несигурна ситуация“, каза още Златева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати