Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Росен Христов ще съди Денков за клевета заради обвиненията за договора с „Боташ“

Политика

Росен Христов ще съди Денков за клевета заради обвиненията за договора с „Боташ“

Росен Христов ще съди Денков за клевета заради обвиненията за договора с Боташ - Tribune.bg
Снимка:

Договорът е от стратегическо и икономическо значение за страната, увери бившият служебен министър

Изявленията на редовния кабинет са пълна демагогия и безпрецедентна клевета, заяви бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов в сутрешния блок на Нова телевизия. Той обяви, че в най-кратък срок завежда дело за клевета срещу акад. Денков. Не отговаря на истината, че договорът с „Боташ“ бил неизгоден, че сме нямали достъп, обясни той и добави: 

„Напротив договорът е от стратегическо и икономическо значение за страната. Бяхме поздравени от всички наши партньори от Европа до САЩ. Контрактът дава достъп до инфраструктура, газопреносна мрежа и терминали, така че ние да доставяме от САЩ. Алтернативи на този договор няма - освен турските на руския газ. По време на тяхното управление ходиха да се молят терминал по терминал“, обясни Христов.

Николай Денков: Искам да разбия мита, че служебните правителства работят безупречно

Вчера премиерът Денков заяви, че служебното правителство не е договорило достатъчно защитни клаузи и България не получава достъп до турската газопреносна мрежа. Като в същото време „Боташ“ има пълен достъп до българския газов пазар и газопреносна мрежа, дори ще има възможност да доставя продукт на крайни клиенти, като практически може да измести изцяло „Булгаргаз“.

Българската държавна компания трябва да плати милиарди левове за целия срок на договора от 13 години, дори ако не успее да договори количества втечнен природен газ, заяви още Денков по време на брифинга в МС.

„Терминалът в Гърция е претоварен. България, при работеща икономика, потребява 3,5 милиарда течен газ. 1 милиард е от Азебрайджан, 1 от Гърция и 1,8 от „Боташ“. Този договор е важен и за Унгария и Сърбия“, обясни Христов. Според него всичко е свързано с връщане към посредниците, както по времето на Кирил Петков.

Ако не изпълним квотата, разбира се дължим неустойки. Така системата се предпазва от псевдополитици, академици и други“, допълни Христов. 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети