Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Росен Желязков ще изиска доклада на ДАНС за експулсирането на руските свещеници

Политика

Росен Желязков ще изиска доклада на ДАНС за експулсирането на руските свещеници

Росен Желязков ще изиска доклада на ДАНС за експулсирането на руските свещеници - Tribune.bg
Снимка:

БСП поиска изслушване на шефа на службата, но той се оказа в командировка

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще изиска доклада на Държавна агенция „Национална сигурност“, касаещ решението за експулсиране на руските свещеници. 

Това обяви председателят на Народното събрание в отговор на искането на Корнелия Нинова за изслушване на председателя на ДАНС Пламен Тончев.

България експулсира предстоятеля на руската църква в София, както и още двама свещеници заради шпионаж

В процедура по начина на водене Корнелия Нинова настоя Росен Желязков да припознае това тяхно искане, за да бъде включено като точка в дневния ред от програмата за днешното извънредно пленарно заседание. Според преседателя на БСП докладът с взетото решение за гонене на свещениците бил мистериозен

„Всички се упражняват сега в много добро познаване на църковните дела, но и всички се позовават на този доклад. Никой не го е виждал, никой не знае какво пише в него. Има информация, че е изготвен на база натиск отвън“, коментира Нинова.

По думите ѝ ако тези хора са били наистина шпиони, те са без дипломатически статут. Редът в България е да бъдат задържани, разследвани и съдени. Очевидно е, че нямат сериозни доказателства за такова нещо, затова бързаха да ги изведат от страната, уверена е тя.

Нинова коментира, че е много е странно, че и премиерът Денков се е  дистанцирал от този доклад.

„Не можем да ви кажем дали ДАНС са си свършили работата, докато не видим доклада. Искаме да ни го представи и да обясни какво се е случило“, каза Нинова.

Тя посочи, че случаят с руските свещеници се ползва за нова битка кой да овладее службите, но не в името на националната сигурност, а да ги използва за информация – за лични, партийни цели, за натискане на опоненти. Нинова заяви, че по отношение на службите трябва да се запази принципът за разделение на властите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп