Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Христов: Денят на независимостта трябва да стане национален празник, защото това е най-важният ден от новата история на България!

Политика

Румен Христов: Денят на независимостта трябва да стане национален празник, защото това е най-важният ден от новата история на България!

Денят на независимостта беше отбелязан с тържествена церемония в София. Кандидати за народни представители от ГЕРБ-СДС заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заместник-кмета по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ Мирослав Боршош, граждани и общественици поднесоха венци пред Паметника на независимостта в чест на 114-годишнината от обявяването на Независимостта на България.

„Честит празник на всички българи! Да са живи и здрави! Смятам, че Денят на независимостта трябва да стане национален празник, защото това е най-важният ден от новата история на България! Ден, в който ние обявяваме независимостта, постигната без капка кръв, говоря конкретно за този ден и за този акт, благодарение на усилията на политици и на дипломати“. Това заяви по случай празника Румен Христов – водач на листата на ГЕРБ-СДС за 23 МИР София.

„Освен това искам да отбележа нещо, което всички софиянци виждат и коментират. Ние положихме цветя в знак на почит към нашите предци на Паметника на независимостта, който е изграден само преди по-маалко от 20 години. Виждате с какъв размер е, колко е малък, за разлика от Паметника на съветската армия, който се извисява над цяла София и чието място не е там. Аз смятам, че ние трябва да уважаваме нашата история, че България заслужава да уважава своите предци и своите политици, които са направили много, за да бъдем това, което сме днес! Така че, нека да помислим в тази посока!“, призова Румен Христов.

Своята почит пред всички наши предци, извоювали Независимостта на България, отдаде и Любомир Талев – кандидат за народен представител от 24 МИР София.

„Това, което трябва да знаем за този ден е, че след Санстефанския предварителен мирен договор и Берлинския конгрес България не е независима държава, а е васално или трибутарно, казано на тогавашния език, княжество на Османската империя. Българският владетел е васал на султана. Българската дипломация няма право на самостоятелни действия на международната сцена. България дължи данък на Османската империя. Това спъва до голяма степен нормалното развитие на младата българска държава, макар че още първите български правителства се стараят да сведат тази васална зависимост до чиста формалност. Но все пак България не фигурира през тези години в списъка на независимите европейски държави. В този ред на мисли обявяването на независимостта е една огромна крачка към нормалното и пълноценно развитие на българската държава. В перспектива, тъй като вече българското правителство може да води собствена външна политика, независимостта дава възможност за дипломатическата подготовка на войните за освобождение на останалите под Османско робство българи в Тракия и Македония. Неслучайно, когато българският владетел Фердинанд I приема титлата „цар на българите“, това означава цар на всички българи, не само на тези, които живеят в свободна България, но и на останалите под чужда власт българи в Добруджа, в Поморавието, в Тракия и Македония. Радостта в Македония сред македонските българи е огромна и те навсякъде се поздравяват с „Честито царство“, разказа от своя страна Любомир Талев.

Той отбеляза още, че независимостта на България е извоювана с много успешно и умело лавиране от страна на българската дипломация между двата лагера на Великите сили – Централните сили и Съглашението.

„Голямата поука в днешния ден е, че България е част от един глобален свят и не можем да не се съобразяваме с Великите сили, но в същото време всички ние, нашите държавници, винаги трябва да отстояваме преди всичко българския национален интерес, българската независимост и тя да бъде на първо място в мислите и делата ни“, категоричен е Любомир Талев.

Сред кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС, които присъстваха на тържествената церемония пред Паметника на независимостта, бе и проф. Асен Балтов.

„Денят на независимостта е постигнат благодарение на българския дух на политици, просветители и силното желание на народа за самостоятелна и изконна България! Силно се надявам този дух да е жив и днес и да не позволяваме на чуждопоклоннически настроения да завладеят държавата ни“, подчерта проф. Асен Балтов – кандидат за народен представител от 23 МИР София.

В програмата на Столична община по случай празника взеха участие Гвардейският представителен духов оркестър, Софийският духов оркестър и смесен хор „Света София“ с ръководител Валентин Бобевски. Водеща бе актрисата Силвия Лулчева.

Слово произнесе доц. д-р Йордан Ефтимов.

Честването е част от Календара на културните събития на Столична община.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети