Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Христов за Терзиев: Как биха реагирали в Германия, ако издигнат внук на генерал от Гестапо за кмет на Берлин

Политика

Румен Христов за Терзиев: Как биха реагирали в Германия, ако издигнат внук на генерал от Гестапо за кмет на Берлин

Румен Христов за Терзиев: Как биха реагирали в Германия, ако издигнат внук на генерал от Гестапо за кмет на Берлин - Tribune.bg
Снимка:

Румен Христов - председател на СДС

„Как биха реагирали в Германия, ако издигнат внук на генерал от Гестапо за кмет на Берлин?“, попита в ефира на Euronews Bulgaria Румен Христов.

Повод за този сериозен въпрос е издигнатата кандидатура за кмет на София от страна ПП-ДБ Васил Терзиев, около която се разри голям скандал. Припомняме, че той се оказа в родствена връзка с висши кадри от Държавна сигурност.

Председателят на СДС уточни, че най-вероятно ще се явят заедно с настоящия си коалиционен партньор ГЕРБ на повечето места на кметските избори и допълни:

„Нямаме окончателно решение за София. За Вили Лилков мога да кажа само хубави неща. Номинациите в ГЕРБ продължават, ще видим кой ще бъде. Г-н Вили Лилков е антипод на Васил Терзиев, който е кандидатът на ПП-ДБ“, коментира още и издигната от ИК кандидатура на Вили Лилков.

По отношение на участието на ГЕРБ-СДС в управлението на страната, Христов отново подчерта, че това не е коалиция, а национално отговорно решение. Въпреки това той направи остра критика към мандатоносителите от ПП- ДБ.

„Не е колегиално, че колегите от ПП-ДБ искат да окупират всички властови позиции, но продължаваме напред. Те избраха формулата те да бъдат в изпълнителната власт, а ние в регулаторните органи и в парламента, нямаме нищо против и да се сменим, ако искат, те да предложат хората за регулаторните органи и в парламента, а ние да сме в изпълнителната власт. Няма проблем“, уточни още председателят на СДС.

В участието си в ефира на Euronews Bulgaria, той коментира и кандидатурата на гуверньор на БНБ и бъдещото присъединяване на България в еврозоната – други две важни теми, които са във фокуса на общественото внимание.

„Димитър Радев е най-подготвеният човек за гуверньор на БНБ. Надявам се, че ще се справи добре, ако бъде избран, има нашата подкрепа“.

По отношение на еврозоната Румен Христов подчерта, че единият от критериите, които трябва да изпълни държавата е да постигне до 3% дефицит. Той определи като „тежката задача“ постигането на това и уточни, че  през следващите пет месеца държавата трябва да изпълни това изискване, за да стане ясно покриваме ли критериите или не.

„Ползите за България от еврозоната са огромни. Грешката е, че не разясняваме на българските граждани какви са те. Аз вярвам на Димитър Радев, той каза, че реалистичната дата е 1 януари, 2025г. Предимствата са много. Финансовият министър трябва да каже какви са загубите, защото не сме член на еврозоната“, допълни още по темата депутатът от ГЕРБ-СДС.

Христов направи коментар и по друга гореща тема от последните дни – простестът на полицаите, които искат поне 10% увеличание на заплатите с новия бюджет.

„Ние предложихме един пакет от 200 милиона за увеличение на заплатите в сектор "Сигурност", но се надявам, че финансовият министър ще намери откъде да ги вземе. Най-вероятно ще се пипнат капиталовите разходи. Те и тези, които се дават сега надали са достатъчни, но това е възможният бюджет.

Във връзка с озицията на президента Румен Радев за войната в Украйна и българската военна помощ, председателят на СДС беше категоричен:

„Срам ме е от такива коментари за Украйна, каквито изрази президента. Новото правителство прави правилните стъпки по отношение на цивилизационния избор, който направи България преди много години. Можем да стигнем дотам, че ще се дава помощ, която няма да влияе на отбранителните способности на България. Става въпрос за оръжие, на което ще му изтече срокът на годност, боеприпаси, които изтичат като годност също. След това можем да мислим и за МиГ-овете, на които също им изтича ресурсът в който могат да се използват“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети