Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Овчаров с критика към правителството на Петков за „Булгаргаз“: Цели се връщането на посредниците

Политика

Румен Овчаров с критика към правителството на Петков за „Булгаргаз“: Цели се връщането на посредниците

Румен Овчаров с критика към правителството на Петков за Булгаргаз: Цели се връщането на посредниците - Tribune.bg
Снимка:

„Това, за което управляващите критикуваха „Булгаргаз“, сега го правят същото, но в още по-големи мащаби“, каза бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред БТВ.  

„От началото на януари и министърът на енергетиката, и премиерът обвиниха „Булгаргаз“, че продават природен газ на Румъния на по-ниски цени. Тогавашният директор Николай Павлов отричаше. Във вчерашният ден новото ръководство на „Булгаргаз“ е продало 60 хил. мегават часа природен газ, като времето между предлагането и реализацията на сделката е по-малко от 3 секунди. Това е подготвена продажба за определени фирми“, каза Овчаров.

По думите му това се равнява на половината дневно потребление на България, като е ясно, че няма откъде да дойдат извънредни количества.

„Ако се окаже, че тези количества са изпомпвани от Чирен, при положение, че чакаме утре да започне война, това вече граничи с престъпление“, смята Овчаров.

Той допълни още, че предложението за намаляване на цената на природния газ с 18% е на старото ръководство, а не новото.

Според Овчаров се цели връщането на посредниците в енергетиката. „Още на срещите за съставяне на кабинет министърът ни обясняваше как трябва да има по-голяма гъвкавост и разнообразие. Още тогава му казах, че това означава по-голяма нестабилност“, каза бившият министър на енергетиката.

Овчаров каза, че не познава новия директор на „Булгаргаз“, но има добро мнение за стария. „Николай Павлов го познавам от 2013 г., когато го уволниха от НЕК. Тогава той отказа да се съгласи застрахователната компания на Цветан Василев да влезе в енергийните дружества. Николай Павлов се противопостави на него“, разказва Овчаров.

Относно азерската сделка, Овчаров определи приказките около нея за „голям балон“. „България има сключен договор, по който трябва да получава по 1 млрд. кубически метра всяка година. През последните две години не сме осигурили контактна точка, на която трябва да се получават тези количества. Ние сме в пълно неизпълнение на договорните си задължения. И идва един герой и казва „Ние не получаваме по-големи количества“. Азерите не са ангели на благотворителността, те са търговци и искат да печелят“, каза Овчаров.

„Договорът с „Газпром“ със сигурност не е идеален, но той ни гарантира доставки“, каза още Овчаров.

Той коментира, че желанието за компенсации за електроенергия на общините е стъпка в правилната посока, защото най-накрая управляващите са осъзнали, че не всички трябва да се компенсират, а само тези, които наистина имат нужда.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати