Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Румен Радев започва консултации с партиите за кабинет

Политика

Румен Радев започва консултации с партиите за кабинет

Румен Радев започва консултации с партиите за кабинет - Tribune.bg

Президентът започва консултации за съставяне на правителство с партиите от 50-ото Народно събрание, съобщава БГНЕС.

След като народните представители успяха, макар и от третия път, да изберат свой председател, зам.-председатели и парламентани групи, то сега процесът по съставяне на кабинет е вече на ход.

За начало държавният глава събира партиите, за да се запознае с визиите им за управлението на страната.

От 9.00 часа на 24 юни, понеделник, държавният глава ще проведе консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

В 11.00 часа президентът ще приеме представители на парламентарната група на „Движението за права и свободи“.

От 14.00 часа Румен Радев ще се срещне с представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“.

След приключването на консултациите на ход е връчването на първия мандат, а ако той е неуспешен се преминава към втори и трети.

Засега индикациите за успеха на първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет не са особено оптимистични.

След изборите на 9 юни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви създаването на контактна група от Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян, които да водят преговорите с останалите политически партии за кабинет. На срещите се появиха единствено от ДПС и ИТН.

Последва предложението на Борисов за експертен кабинет, който обаче да бъде доминиран от ГЕРБ и формацията да получи министрерските кресла в отбраната и външните работи. Залогът за продължаващи разговори за кабинет той определи подкрепата за Рая Назярн за председател на Народното събрание. Рая Назарян бе избрана, но от тетия път и то единствено с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и ИТН. Гласовете на трите политически формации стигат за сформирането на кабинет, но партията на Слави Трифонов обяви, че подкрепа за Назарян има, но за кабинет с първи и втори мандат не.

До този момент от ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП също заявяват, че няма да подкрепят кабинет с първи и втори мандат, а гледат към третия- чийто получател ще бъде определен от държавния глава като последен шанс за живот на 50-о Народно събрание.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати