Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. С „Промяната“: Явор Божанков забрави преклонението си пред соцпаметниците (СНИМКИ)

Политика

С „Промяната“: Явор Божанков забрави преклонението си пред соцпаметниците (СНИМКИ)

Бившият социалист Явор Божанков нарече Паметника на Съветска армия „цирей“. В свой пост във Фейсбук, Божанков се обръща към Румен Радев с подигравка, че не може да иска пари за нова плоча на монумента, която снощи бе счупена.

„Сега Румен Радев ако можеше да изпрати писма до държавните органи да дарят пари за нова плоча…но не може. Този „цирей“ трябва да отиде в музей докато още има какво да се мести, написа Божанков.

Бившата му съпартийка Габриела Величкова обаче припомня на Божанков как докато е бил част от БСП не е имал нищо против да се кланя пред социалистически паметници. Такъв например е паметника в село Константин, където Божанков и други членове на БСП от страната се покланят пред „подвига на загиналите партизани“.  

„Въпреки дъжда десетки социалисти запазиха минута мълчание в памет на седемте убити антифашисти и поднесоха цветя пред паметника. Сред официалните гости бяха и двамата народни представители Явор Божанков и Валентин Ламбев“, припомня Величкова и прилага снимки на Божанков от паметния момент.

Премененият социалист Божанков не е имал против да се прекланя и пред паметника на Димитър Благоев и Никола Габровски, за да отпразнува първата социалистическа сбирка и да открие кампанията на БСП във Велико Търново. 

Във въпросната сбирка са участвали представители на социалистическите дружинки от Велико Търново, Габрово, Дряново, Севлиево и Казанлък. През май 1891 година на това място са се обсъждали програмните документи на социалистическата партия и се е взело решение да бъде свикан учредителния конгрес на партията на връх „Бузлуджа”.

Това е един от паметните моменти за соцпартията, важен ден за всеки социалист, като годишнината винаги се отбелязва пред паметника на Димитър Благоев и Никола Габровски, който е открит през 1975 година. Като част от БСП Явор Божанков също не е пропускал да се поклони пред това важно за социалистите място.

Днес обаче, като част от ПП, Божанков нарича соцмонументи „цирей“.  

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети