Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сачева: Досега 30 хиляди запазват работата си по мярката 60/40

Политика

Сачева: Досега 30 хиляди запазват работата си по мярката 60/40

Сачева: Досега 30 хиляди запазват работата си по мярката 60/40 - Tribune.bg
Снимка:

След кризата имаме готовност да поемем за един месец 40% от минималната работна заплата и осигуровките на служителите им, обясни социалният министър

Има около 72 хиляди подадени заявления за безработица от началото на извънредното положение. Това заяви социалният министър Деница Сачева пред БТВ.  Тя поясни, че 12 хиляди са намерили работа, а 60 хиляди търсят.

За новата еднократна помощ за семейства в неплатен отпуск от 375 лева социалният министър обясни, че едва ли държавата ще успее да помогне на всички, но трябва да е справедливо подпомагането. Тя отбеляза и че е дадена възможност на работещи родители да получат помощ.

Иначе вдовици и самотни родители, които нямат възможности, могат да кандидатстват по общия ред за тази помощ, каза още социалният министър.

До края на годината може да има 2 процента увеличение на безработицата, добави Сачева.

Освен това се обмисля и да се отворят детски градини за тези, които няма как да не ходят на работа като медицински лица, социални работници, служители на реда, но това ще се обсъжда след Великден.

За 9 дни около 30 хиляди работници ще запазят работата си по мярката "60/40", обясни Сачева. 

След кризата имаме готовност да поемем за работодателите за един месец 40% от минималната работна заплата и осигуровките на служителите им, обясни още тя.

Ще има и помощ под формата на безлихвен кредит за самоосигуряващите и тези на граждански договор, които ще могат да вземат до 4500 лева с гратисен период от  6 до 24 месеца, а да се изплатят в рамките на 5 години, каза още Сачева.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Ели Сачева: Досега 30 хиляди запазват работата си по мярката 60/40
12.04.2020 10:22 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети