Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сачева: Законът за социалните услуги ще влезе в сила от 1 юли

Политика

Сачева: Законът за социалните услуги ще влезе в сила от 1 юли

Сачева: Законът за социалните услуги ще влезе в сила от 1 юли - Tribune.bg
Снимка:

Необходим е широк дебат за промени в Семейния Кодекс, с което притесненията на протестиращите ще отпаднат, изтъкна социалният министър

Очакваме Законът за социалните услуги да влезе в сила от 1 юли, заяви по време на парламентарен контрол социалният министър Деница Сачева.

По думите ѝ правителството не предвижда да прави промени в него.

„На последното правителствено заседание се реши, че тезите за противоречие с Конституцията са отхвърлени“, изтъкна от парламентарната трибуна министър Сачева.

Тя припомни, че Законът за социалните услуги е приет на 7 март 2019 г. с консенсус от Народното събрание. 

„7 години се дискутира този закон, с него се дава възможност за по-добро планиране и качество на социалните услуги“, отбеляза социалният министър.

Според нея е необходим широк дебат за промени в Семейния Кодекс, с което притесненията на протестиращите ще отпаднат.

По-късно министър Сачева представи на брифинг предлаганите от ведомството ѝ промени в Кодекса на труда за обществено обсъждане.

"Предлагаме да се насърчава колективното трудово договаряне и по-специално развитието на социалния диалог. Конкретни предложения сме дали по отношение на засилване на контролната дейност и спазване на трудовото законодателство особено по посока на недекларирания труд. Предвижда се възможност при повторно нарушение, свързано с недеклариран труд наказанието на работодателя да е с имуществена санкция в размер между 15 и 20 хил. лв., а за виновното длъжностно лице глобата да бъде в размер между 5 хил. лв. и 10 хил. лв.", посочи министър Сачева. По думите й целта, която си поставя социалното министерство е да има по-висока превенция на този тип нарушения с оглед намаляване на сивия сектор в икономиката.

"Предлагаме още да се намали от 8 на 4 месеца изискването за минимален трудов стаж за ползване на платен годишен отпуск от работници и служители, които постъпват за пръв път на работа. Едно друго широко дискутирано предложение беше свързано с извънредния труд. Запазваме ограничението за извънреден труд до 150 часа годишно, но даваме възможност там, където има колективно трудово договаряне на ниво бранш или отрасъл да може този извънреден труд да бъде в рамките на 300 часа годишно", допълни още министър Сачева.

Друго предложение за промяна в Кодекса на труда е да се гарантира правото на безплатна храна на работниците и служителите, които полагат нощен труд.

„Целта е да се осигури по-голяма гъвкавост. С предложените промени се предвижда и разпоредба за тютюнопроизводителите, които да могат да наемат работници с еднодневни трудови договори за краткотрайна селскостопанска работа", уточни министър Сачева.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети