Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сандов за „Марица 3“: Докато не работят няма превишаване на нормите на серен диоксид

Политика

Сандов за „Марица 3“: Докато не работят няма превишаване на нормите на серен диоксид

Сандов за Марица 3: Докато не работят няма превишаване на нормите на серен диоксид - Tribune.bg
Снимка:

„Във времето, в което ТЕЦ "Марица 3" не е работила, няма нито едно превишаване на нормите на серен диоксид.“ Това каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов по време на изслушването си в парламентарната Комисия по енергетиката относно затварянето на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград.

По думите на министър Сандов серният диоксид не само се измерва от уредите, но и всеки, който е подложен на такива емисии, го усеща много сериозно. А онези, които имат белодробни заболявания, особено децата с астма, са принудени да бягат оттам.

„Въобще не се касае само за някакви теоретични нарушения, това има пряко въздействие върху здравето на хората", изтъкна Сандов. Той уточни, че средночасовата норма за опазване на човешкото здраве от серен диоксид е 350 микрограма на кубичен метър и тя не трябва да превишава 24 пъти в рамките на една календарна година. В случая тя е била превишена 30 пъти. Отделно два пъти е нарушена средноденонощната норма, има и превишени алармени нива.

Освен замърсяването на въздуха, причина за спирането на ТЕЦ „Марица 3“ е, че въглищната централа в Димитровград не е изпълнила всички предписания, посочени в комплексното разрешително, изтъкна още Сандов.

Представителят на ТЕЦ „Марица 3“ Юлиян Семерджиев припомни, че на 21 април на въглищната централа беше наложена мярката спиране на производствената дейност на горивната инсталация. Тази мярка беше мотивирана от РИОСВ - Хасково за това, че дейността на централата не отговаря на нормативните изисквания, а операторът създава непосредствена опасност за околната среда. За миналата година са били регистрирани 30 превишения на средночасовата норма на серен диоксид, а през тази година са регистрирани 8 нарушения, посочи Семерджиев. Според него трябва да се има предвид, че нормите са регистрирани от автоматичната измервателна станция, която е в Димитровград. От своя страна ТЕЦ "Марица 3" има изградена система за непрекъснати измервания, която не е отчела нито веднъж превишения на нормите.

По повод това, че някои превишения на замърсяването не са отчетени от системата в централата, министър Сандов обясни, че има „организирани“ и „неорганизирани" емисии. Той уточни, че „организираните“ са тези, които излизат от комините, преминават през пречиствателна станция и са замервани от станциите, които са в предприятието. "Неорганизирани" са тези емисии, които излизат от помещенията, в което се намира котелното. Според него не е извършен ремонт там.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати