Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Съветник на президента пита: Какво му е извънредното на Извънредното положение?

Политика

Съветник на президента пита: Какво му е извънредното на Извънредното положение?

Съветник на президента пита: Какво му е извънредното на Извънредното положение? - Tribune.bg
Снимка:

Секретарят на Румен Радев по сигурност и отбрана Илия Милушев с възмутителен коментар в социалните мрежи*

Извънредно е единствено желанието на г-н Борисов, министрите и депутатите, да управляват държавата в тази леко затруднена ситуация на страната в разрез със, в нарушение на, законите. Какво точно разбират под „извънредно положение“, само те си знаят. Очевидно не е това, което гражданите на републиката, които спазват законите, разбират – „извънредно положение“ е това, което пише в закона за отбраната и въоръжените сили, а именно: въвежда се „при възникване на опасност от въвличане на Република България във военнополитическа криза или във въоръжен конфликт“. Тоест, това понятие се отнася единствено до военнополитическа криза или въоръжен конфликт, а такива неща не се наблюдават на хоризонта, нито нещо от сорта беше казано в парламента.

Уви, не така стоят нещата в РБ. Явно някакви си закони нямат значение. Сто пъти чух, включително и от парламентарната трибуна, че РБ е в криза. Да видим какво пише в законите. Имахме един закон за управление при кризи. Още в чл.1 там пишеше, че той не се прилага при обявяване на извънредно положение. Както и да е, през 2009 г. той е отменен и на негово място дойде Законът за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност (ЗУФСЗНС), който действа и сега. Според него:

- "Криза" е събитие, което нарушава състоянието на национална сигурност в резултат на целенасочени действия или бездействия на лица, групи или организации. Пак не пасва на сегашната ситуация. Никой официално не нарече кои са тези лица, групи или организации, които създадоха тая криза, ако изобщо е имало такива. Ето защо се вихрят всякакви конспиративни теории, че тези или онези са създали вируса и са го разпространили. Като не можеш да кажеш нищо, не е редно да наричаш една обикновена епидемия „криза“, защото това означава нещо друго.

От друга страна пък въведоха т.нар. „извънредно положение“ в съответствие именно с чл.122 на ЗОВС (с решение на НС, по предложение на МС), където за това нещо е казано съвършено друго. Още един абсурд. Като смятат, че извънредното положение не е това, дето го пише в закона, да си го въвеждат по някакъв друг, техен си, абсурден начин, а не като истинско. Хората се объркват.

- ЗУФСЗНС предвижда в случай на криза създаване на Национален ситуационен център, чийто функции да се изпълняват от Секретариата на Съвета по сигурността. Сигурно се чудите защо не е така? Защо, вместо това беше създаден т.нар. „Национален оперативен щаб“ и какво именно означава туй нещо? При това, дето се казва, в „канцеларска“ обстановка – няма нищо, което пречи да бъде спазен закона, той е затова.

Обяснението е много просто – ще вземе да им излезе име, че спазват законите, ще им се развали имиджа. Да му мислят преподавателите от факултетите по национална сигурност в университетите и във Военна академия.

Слушам като обосновка , че ситуацията изисква спешно да се въведат извънредни мерки, последно, един бивш министър на здравеопазването, тази сутрин. Ами въвеждайте спешни мерки бе хора, не ги бъркайте с извънредното положение. Вършите глупости, дето после ще останат и в историята, и в учебниците как не трябва да се прави.

*Запазен е оригиналният правопис


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (16)

Георги Костов Този е пълен кретен, а Радев едно недоразумение като президент
14.03.2020 19:58 / Отговор
ВЕНЗЕЛОВ ИДИОТ
16.03.2020 12:08
Киро Бизона На въпросния г-н Милушев само ще му припомня, че не е „единствено желанието на г-н Борисов, министрите и депутатите, да управляват държавата в тази леко затруднена ситуация на страната в разрез със, в нарушение на, законите“! Ако не е разбрал, нека провери, че 201 депутати – всички присъстващи в Народното събрание – и от всички парламентарни групи гласуваха извънредното положение! Ако не му харесва, да се оплаче на „арменския поп“ или на този, който му е подписал заповедта за назначение! Да видим какво той ще направи, осен да издудне нещо безсмислено пред медиите! И да бъде така добър да не ни обяснява какво е „криза“, ако обича!
14.03.2020 20:35 / Отговор
коко на такива като тебе не трябва обяснение а направо в затвора да ти отварят червените бузки
15.03.2020 07:29
ВЕНЗЕЛОВ ИДИОТ
16.03.2020 12:09
ИЦКО Накъде цели тоя?
14.03.2020 21:03 / Отговор
ВЕНЗЕЛОВ ИДИОТ
16.03.2020 12:10
Помня Тия от президенството нямат спиране от глупави по глупави начело с руския чехъл
14.03.2020 21:30 / Отговор
Лили Пълен неграмотнтик.Нещастно човешко подобие.
15.03.2020 07:47 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети