Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. СДС с остра позиция : Искаме оставките на Стойчо Кацаров и Петко Салчев

Политика

СДС с остра позиция : Искаме оставките на Стойчо Кацаров и Петко Салчев

СДС с остра позиция : Искаме оставките на Стойчо Кацаров и Петко Салчев - Tribune.bg
Снимка:

СДС излезе с остра позиция по повод безпрецедентната атака срещу „Пирогов“  от страна служебния здравен министър Стойчо Кацаров и назначения от него шеф на НЗОК. Дни наред медиците от най-голямата спешна в страната излизат на протест, обидени от лъжите разпространявани от Кацаров и с искане проф. Асен Балтов да бъде върнат на директорската позиция, след като бе отстранен от здравния министър.

Ето какво пишат в своята позиция от СДС:

Съюзът на демократичните сили подкрепя протестите на лекарите и застава зад техните справедливи искания за оставка на министър Стойчо Кацаров, управителя на НЗОК Петко Салчев.

Тези оставки са наложителни по няколко причини. Стойчо Кацаров „изчегърта“ проф. Кантарджиев, вкара в хаос и криза най-голямата спешна болница в България, изрече куп несъстоятелни твърдения, обвини в лъжа уважавани лекари, а фактите говорят, че всъщност самият той говори неистини. Стойчо Кацаров няма нито морално право, нито кредит на доверие да бъде министър на здравеопазването. Оставането му на поста ще дискредитира институционално това стратегическо министерство и ще доведе до още по-сериозни проблеми в системата.

Напрежението, между управителя на здравната каса Петко Салчев и лекарите започна още миналата година и очевидно продължава. Това е недопустимо в навечерието на възможна нова вълна. Никой няма право да пречи на работата на хората, от които зависи живота и здравето ни. Те трябва да бъдат оставени да работят спокойно, да им се създават оптимални условия, а не да бъдат тормозени и проверявани. В ценностната система на едно демократично общество лекарят стои по-високо от който и да е висш администратор.

Двете оставки няма да решат всички проблеми в здравеопазването, но ще бъдат ясен знак, че обществото ни няма да допуска и търпи подобни личности и практики, които сриват най-важната, стратегическа система – здравеопазването.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети