Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. СДС ще подкрепи френското предложение за Република Северна Македония

Политика

СДС ще подкрепи френското предложение за Република Северна Македония

СДС ще подкрепи френското предложение за Република Северна Македония - Tribune.bg
Снимка:

Съюзът на демократичните сили е партията, чиито правителство, с премиер Филип Димитров и президент, д-р Желю Желев, първи признаха независимостта на Северна Македония преди 30 години, заявяват от СДС.

„Ние винаги сме вярвали, че Северна Македония трябва да бъде в обединена Европа, защото Балканите са гореща геостратегическа зона и е важно повече държави да са част от демократичния свят. За съжаление в РСМ се забелязват настроения, които ни разколебаха дали са готови да бъдат част от ЕС. Езикът на омразата, непризнаването на българската общност, изкривяването на историята и тежките думи, не са приемливи за нас и националния ни интерес.

Затова многократно изразявахме остри позиции срещу приемането на РСМ в ЕС, без изпълнение на важните за нас условия. Руската агресия в Украйна рязко промени европейската и световна картина. Ние, на Балканите, сме особено внимателни и притеснени от това, което се случва. И днес, повече от всякога, разширяването на европейското семейство в нашия регион е важна стъпка към пресичането на интересите на Кремъл. Като отговорна партия, най-старата с евроатлантическа ориентация в България, сме длъжни да отчетем новите реалности и да не допуснем тези интереси да получат благодатна почва при наши съседи. Затова, въпреки резервите си към политиката на РСМ, подкрепяме френското предложение, като припомняме, че в него са залегнали механизми, които дават възможност за преустановяване на преговорите. СДС заявява, че ще наблюдава внимателно преговорния процес, след започването му, и ще бъдем безкомпромисни, ако не се спазват клаузите на споразумението. Като демократична дясна партия, не можем по темата Северна Македония да застанем в един отбор с най-стария ни идеологически противник - БСП и другите прокремълски партии в България.“, се посочва още в тяхната позиция.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати