Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев: Министерският съвет да не се крие зад Народното събрание

Политика

Радев: Министерският съвет да не се крие зад Народното събрание

Радев: Министерският съвет да не се крие зад Народното събрание - Tribune.bg
Снимка:

По думите му двустранният протокол с РСМ не дава достатъчна гаранция за нашите интереси

„Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента, ако България не беше отстояла ветото в два съвета за разширяване с ясна позиция миналата година. Нашите европейските партньори вече споделят тази позиция - че въпросът за гражданските права, за тяхното отстояване и защита не може да бъде само двустранен между РСМ и България, а трябва да бъде издигнат на ниво ЕС.“, това коментира пред журналисти държавният глава Румен Радев.

Той направи призив българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в конституцията не е последната, а първата крачка по пътя на интеграция.

„Трябва да е ясно, че този процес се базира на два важни документа - първият е преговорната рамка, който е ангажимент и се разработва от ЕС. Вторият е двустранният протокол, който е наш ангажимент и се залага като неразделна част от преговорната рамка.“

Радев уточни, че подкрепя френското предложение като преговорна рамка, но то зависи от двустранния протокол, а по думите му той не дава достатъчна гаранция за нашите интереси.

„Към момента предлаганият двустранен протокол не дава достатъчни гаранции за защита на нашия интерес“, заяви Радев.

Той призова Министерския съвет да не се крие зад Народното събрание, а всички отговорни институции да залагат липсващите аргументи в двустранния протокол.

„Призовавам отговорните институции да заложат липсващите параметри в този двустранен протокол, защото ако той не бъде актуализиран самата преговорна рамка се обезсмисля, тя е рамка. Призовавам Министерски съвет да не се крие зад НС, той е водещата институция и очакваме да вземе ясни и отговорни решения“, подчерта Радев.

Той направи и призив към политиците в РСМ.

„Обръщам се към политиците в РСМ: време е за политическо лидерство и да се носи отговорност в името на бъдещето, защото пътят към Европа е път напред, а не назад“, заяви Радев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети