Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сербезова: Трудно може да се прогнозира поведението на „Омикрон“ при 30% ваксинирани у нас

Политика

Сербезова: Трудно може да се прогнозира поведението на „Омикрон“ при 30% ваксинирани у нас

Сербезова: Трудно може да се прогнозира поведението на Омикрон при 30% ваксинирани у нас - Tribune.bg
Снимка:

„Постът на министър на здравеопазването не се поема с мисълта, че е добре за кариерата. Трябва да се поема като възможност да се направят малки и добри неща за здравеопазването“, каза здравният министър Асена Сербезова пред БТВ.

 „Знаех много добре с какво се захващам. Няма да бъда сама – има много подготвен екип и съветници. Имам и предистория в администрацията“, каза още тя. По думите на Сербезова хората в страната имат най-много доверие на фармацевтите и личните лекари, и поради тази причина те ще бъдат активно включени в кампанията за стимулиране на имунизацията срещу коронавируса.

„Лекарите и фармацевтите могат да дадат по-специфична информация за хората. Има хора, които са в негативизма и отрицанието на ваксините изобщо, но те са между 10 и 12%. По-големият процент се колебаят и с подходяща информация може да се получи отговор на въпросите“, каза Сербезова.

За имунизацията на деца, Сербезова коментира, че тя ще се извършва във ваксинационните пунктове, като предстои да се уточнят механизмите на работа.

Относно новият вариант „Омикрон“ здравният министър коментира, че е трудно да се прогнозира какво ще е поведението му в държава с едва 30% ваксинирани.

По думите на здравният министър кампанията за имунизация срещу коронавируса ще се води по препоръките на СЗО, защото „няма нужда да откриваме топлата вода“.

По отношение на казуса с болница „Лозенец“, Сербезова коментира, че нито една от страните не е била съгласна с решението, което служебният здравен министър е подписал часове преди да освободи поста си.

„Оказа се, че нито една от трите страни в този казус не желае това сливане. Това може да породи редица проблеми“, каза Асена Сербезова. Преди дни тя спря процедурата по сливането на три болници.

„Сливането е подписано буквално няколко часа преди края на мандата на предишния министър. Само Кацаров може да отговори, защо го е направил“, каза Сербезова.

„Моята работа е да защитя интересите на работещите в тези болници и интересите на техните пациенти, и на децата, разбира се“, каза здравният министър.

„За да има сериозни реформи, трябва да има екипност, стратегия и визия. Както и пълен мандат. Профилактиката, реформата на Спешна помощ, ясна представа какво става по веригата и осветляване на процеса чрез дигитализация“, каза Сербезова. „Проблемите са много“, каза още тя.

По отношение на сигнали за липсващи скъпоструващи лекарства, Сербезова каза, че вече има намерено решение и допълни, че няма обяснение защо това не е направено.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати