Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Шарено“ гласуване в НС: Партийната субсидия остава 8 лв. на глас

Политика

„Шарено“ гласуване в НС: Партийната субсидия остава 8 лв. на глас

Шарено гласуване в НС: Партийната субсидия остава 8 лв. на глас - Tribune.bg
Снимка:

Слави Трифонов дори не участва в гласуването, но обвини всички други, които не са намалили парите

Депутатите не намалиха партийната субсидия на 1 лев на глас и тя остава 8 лв. Това става факт след окончателното гласуване на поправките в Закона за политическите партии, предложени от „Има такъв народ“.

Повечето партии в Народното събрание бяха категорично срещу намаляването на парите, за което се счита, че би отворило врати за нелегално финансиране и зависимости на политиците. Депутатите от ГЕРБ гласуваха с т. нар. „по съвет“ – всеки народен избраник сам решаваше дали да е „за“, „против“ или „въздържал се“.

„За“ предложението гласуваха 76 народни представители, „против“ - 86 и „Въздържали се“ - 6 , с което то бе отхвърлено.

ИТН бяха „за“ предложението си, но както се случва от началото на 45-ото НС, лидерът им Слави Трифонов реално не участва в работата на парламента (дори и онлайн) и не гласува.

Вместо това след приключване на гласуването във Фейсбук беше публикуван пост от негово име.

„Преди малко в Парламента ние не успяхме да направим така, че държавната субсидия за партиите да стане 1 лев на получен глас. Така, както пожелаха 2 милиона и половина българи на законен референдум. И защо не успяхме? Защото изцяло „за“ гласуваха само депутатите на „Има такъв народ“. А „против“ гласуваха депутати от всички останали парламентарни групи. Значи, когато става дума за пари - няма статукво ГЕРБ, БСП, ДПС, няма „Демократична България“, няма „Изправи се! Мутри, вън!“, слага всички под един знаменател авторът на поста.

„Толкова е ясно - хората не искат да дават милиони левове на партиите. Но голяма част от партиите казват - не. Вие не искате да ги давате, но ние ще си ги взимаме. Даже ще си направим закон, за да ви взимаме милионите, които не искате да ни давате, законно. Този парламент не успя да събере мнозинство, за да изпълни волята на народа. Може би следващият ще може“, се казва още в писмената Фейсбук позиция.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати