Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Симеон Дянков: България няма да успее да влезе в еврозоната през 2024

Политика

Симеон Дянков: България няма да успее да влезе в еврозоната през 2024

Симеон Дянков: България няма да успее да влезе в еврозоната през 2024 - Tribune.bg
Снимка:

България няма да успее да се присъедини към еврозоната през 2024. Това заяви в "Денят започва" бившият финансов министър Симеон Дянков.

"Януари 2024 вече е невъзможно. Но трябва да продължим да работим, което не може да стане със служебен кабинет, но БНБ да продължи да обяснява ползите от еврозоната, да работим през 2025-2026 това да стане", каза той.

Бившият финансов министър призова служебното правителство да увеличи с постановление минималната работна заплата без да вкарва проект за гласуване в парламента.

"Добре е правителството да реши този въпрос преди началото на следващата бюджетна година, иначе партиите ще наддават и ще стигнем до много по-големи суми, които не можем да си позволим", изтъкна той.

Според него увеличението е добре да стане факт още от следващия месец като страната ни не може да си позволи минималната ставка да стане 850 лв., както искат синдикатите, а най-много - 800лв. - 810лв.

"При минимална заплата от 800лв. - 810 лв., като се добавят парите за прослужено време, може да се достигне брутен размер от 850 лв.", уточни той.

Дянков определи като смислен ход предложението на служебното правителство за удължаване на действието на Бюджет 2022 през следващата година.

Според Симеон Дянков Бюджет 2023 определено ще надвиши Маастрихтските критерии от 3% дефицит, но не трябва са се позволява да се отива много отвъд тези стойности, защото веднъж надвиши ли се дефицита, много трудно се слиза надолу.

Дянков посочи, че ако искаме да си позволим повече социални харчове, трябва да се повишат данъците.

Бившият финансов министър коментира и политическата криза в страната. Въпреки че не вижда мнозинство зад дългосрочна управленска визия, Дянков е оптимист за съставяне на кабинет с третия мандат между ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

"Преди казвах, че ще е добре да има коалиция център-дясно - става въпрос за ГЕРБ, ДБ, ПП, може би и ДПС. Вече обаче не смятам, че това е много възможно. По-възможно е да има коалиция център - ГЕРБ, ДПС, Български възход и БСП. БСП много ясно разбира, че ако е в управлението, може да прокара социални решения, от което техният електорат да печели. И ако успеят да влязат в кабинет, с колкото и кратък мандат да е той, те все пак ще успеят да предприемат решения, от които техния електорат ще спечели", коментира Дянков.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати