Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Симеон II: Може ли да се пресметне колко и чий живот ще се спаси чрез изпращане на оръжия?

Политика

Симеон II: Може ли да се пресметне колко и чий живот ще се спаси чрез изпращане на оръжия?

Симеон II: Може ли да се пресметне колко и чий живот ще се спаси чрез изпращане на оръжия? - Tribune.bg
Снимка:

Може ли да се пресметне колко и чий живот ще се спаси чрез изпращане на оръжия, коментира пред  epicenter.bg Симеон Сакскобургготски, син на цар Борис III и бивш министър-председател на страната от 2001 до 2005г., относно дилемата на управляващата коалиция да предостави или не оръжие на Украйна.

„Темата е много сериозна и трябва да се съобразяваме и със страничните геополитически ефекти. Досега имаше международен ред, който се спазваше. Сега сме изправени пред нещо съвсем ново. Аз съм видял какво ли не, чета много история и се опасявам, че колкото по-дълго продължи тази ситуация, тя ще става все по-опасна, защото ще се интернационализира. Да си спомним Испанската гражданска война – започва като нещо местно, но идват доброволци от едната страна, доброволци от друга, оръжие от едната страна, оръжие от другата и войната пламна. Може да си представим какво би станало днес с оръжията, с които разполагат и двете страни – и НАТО, и Русия“, предупреждава бившият премиер. Той споделя и притеснението си от „тази трагедия е манихейството – само добрите, само злите“.

„На тази земя всичко е относително и няма само една истина. По това, което гледам, слушам и чета, не виждам Западът да различава Русия от президента Путин. Президентът Путин и неговият екип са едно, а Русия и руският народ – друго. Има едно настървяване, което не допринася за успокояване на духовете“, изтъква Симеон ІІ. по думите му в момента светът вижда как се ражда украинската нация.

„Имало е и други тежки кризи - в Близкия изток войната между Ирак и Иран, между Пакистан и Индия, но за Европа, разбира се, това е най-сериозният сблъсък. За съжаление, след всичко, което се е случило през ХХ век, как хората не се научиха да решават проблемите по друг начин, а не чрез толкова страдания, жертви и разрушения. Картините, които виждаме, са ужасяващи“, признава синът на цар Борис ІІІ и припомня една от известните фрази на баща си – „министрите ми са англофили, генералите - германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил“.

„За Германия, аз го перифразирах – с Европейския съюз. Не бива да се абсолютизира, но това, което Русия е предприела, е толкова шокиращо. Думите, които ми припомняте, показват и балансираното мислене на цар Борис и то в ония тежки времена. Повтарям, аз съм алергичен към диктати и натиск от т.нар. велики сили. Но това е участта на по-малките държави“, посочва Симеон Сакскобургготски. Според него през последните 20 години Западът „изпусна“ да приобщи Русия.

„Русия е сякаш отгоре, там където е Арктика, и всичките около нея – врагове: шведи, поляци, татари и т.н. Самата карта излъчва усещането, че винаги е трябвало да се защитават отвсякъде. Мисля, че и днес го има – „всички са против нас“, което вътрешно сплотява. И то политически може да се използва с доза цинизъм – „ето, мразят ни всички“. Западът греши като се нахвърля така срещу всичко руско – това може само да предизвика контрареакция. Мисля, че е късогледо – ден за ден, вместо да черпим поука от историята и миналото“, смята бившият премиер. Помолен за коментар трябва ли да вдигнем ветото на Република Северна Македония и да я „пуснем“ в ЕС той уточнява, че България трябва да допринася за други страни да бъдат част от европейско семейство - ЕС и НАТО.

„Трябва да имаме печелившата роля, а не губещата. Ако се даде специалният статут на българите в Македония, това би било крачка в правилната посока. Сега да продължаваме да спорим за миналото ... Нито ще ни помогне, нито ще подобри жизнения стандарт на България и Северна Македония. Необходимо е да се постигнат практични резултати“, смята синът на последния ни цар, наречен Обединител.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети