Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Симеонов: БСП по сърце е при Путин, по разум - при Кирил Петков

Политика

Симеонов: БСП по сърце е при Путин, по разум - при Кирил Петков

Симеонов: БСП по сърце е при Путин, по разум - при Кирил Петков - Tribune.bg
Снимка:

Партията на Янев е преграда за Възраждане, коментира още социологът

„Владимир Путин направи голяма политическа грешка. Украйна не се разпада, а се сплотява, вярно, медийно. Това е информационна война със страшни фейкове. Съвременните войни са все по-информационни. Западният свят изглежда по-сплотен, проличават различия, но и лицемерие. Путин проигра имиджовите си позитиви. Той влезе в сериозен капан. На това се дължи истеризацията тук. В България имаме културно-исторически сходства с руснаците, с украинците. Затова и представителите на западното у нас са разтревожени“. Това коментира пред БНР социологът Първан Симеонов.

„Ако Путин успее да постигне целите си - вероятно да си вземе онова от Украйна, което смята за свое, то ще има ефект на махалото, на злорадо връщане към пропутинските позиции в българското общество, което ще има ефект на скрита съпротива, на тихо ръмжене. Ще живеем в ново разделение с престижни гледни точки, а всички пропутински - ще бъдат бичувани постоянно. Това ще бъде нова Желязна завеса“, допълни той.

Социологът коментира влиянието на тези процеси върху българския политически живот:

„Партията на Стефан Янев вероятно се появява като потенциална преграда към стичането на обществена енергия към крайността, която представлява „Възраждане“. БСП е в менгеме, по сърце е при Путин, по разум - при Кирил Петков. „Възраждане“ ще потрива ръце. Бойко Борисов се опитва да влезе в прозападното говорене. ГЕРБ ще се опитва да се долепя към управлението и да изтласка БСП и президента от управленския микс“.

Той прогнозира, че „ще стане пълна каша, в която никой не изпъква и обществото ще потърси острови на авторитет“, ще се обърне към президента Румен Радев, към хора като Стефан Янев, който звучи балансирано.

„В такива моменти балансьорите печелят. Но ако времената прекалено се поляризират, балансьорите изпадат в безтегловност“, добави Симеонов.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети