Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ситуацията се мени с часове: ИНТ първо се отказаха от гласуването по пощата, после размислиха

Политика

Ситуацията се мени с часове: ИНТ първо се отказаха от гласуването по пощата, после размислиха

Ситуацията се мени с часове: ИНТ първо се отказаха от гласуването по пощата, после размислиха - Tribune.bg
Снимка:

Искат или не искат от „Има такъв народ“ да се въведе гласуване по пощата? Този резонен въпрос излезе на дневен ред след като от партията на Слави Трифонов първо се отказаха от идеята българите зад граница да гласуват с пликове към Български пощи, а няколко часа по-късно отново смениха позицията си.

ИТН открай време защитава тезата, че гласуването по пощата трябва да бъде въведено за изборите в България. През януари Слави Трифонов заяви във Фейсбук: „Защо управляващите не искат за има електронно гласуване, с такива огромни трудности разрешиха машинното гласуване, защо не искат в тази твърде особена ситуация с КОВИД 19 да има и гласуване по пощата? Отговорът е безпределно ясен. Защото се страхуват. Страхуват се от гласовете на българите в чужбина, страхуват се от гласовете на младите българи, страхуват се от високата избирателна активност, защото тя ще им вземе властта“.

3 месеца по-късно партията му успя да вкара в Народното събрание гласуването по пощата на първо четене. Преди второто гласуване обаче внесе поправки, според които вотът ще е експериментален и няма да се брои.

Няколко часа по-късно те също бяха изтеглени и се върна първоначалният вариант, според който в чужбина ще се гласува по този начин.

Министерството на външните работи вече се обяви категорично срещу подобна поправка. Отрицателно становище по темата нееднократно са давали и експерти по конституционно право. Въпреки че много европейски страни гласуват дистанционно с писма, в българската Конституция изрично е записано изискване вотът да е таен, което няма как да се гарантира с вота по пощата.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (10)

Буба лази А не е ли по-лесно, прозрачно и чисто да кажат какъв резултат от изборите ги устройва Фигуранта, Черепа и Чалгаря и направо да се запише в закона като задължителен??!!
27.04.2021 14:20 / Отговор
attropo Може ли някой от ПРОСТАЦИТЕ да ми посочи къде и с каква сигурност се гласува по електронен път?
Може ли някой от ПРОСТАЦИТЕ да ми каже как ще организира ПРАВИЛНО И БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО гласуване по пощата?
Може ли някой от ПРОСТАЦИТЕ да ми обясни като как ще ме задължи да гласувам САМО МАШИННО,при положение ,че този начин отдавна е отхвърлен в нормалните страни?
Може ли някой от ПРОСТАЦИТЕ да ми обясни как и защо някой ПРОСТАК ще ме снима как и за кого гласувам?
27.04.2021 14:57 / Отговор
Извини се! Трифонов да се извини на народа и на НОЩ за манипулациите и внушенията, които правиха цяла година, че правителството иска да затвори устата на хората, да им ограничи свободата.
Сега май Ковид му затвори устата за цял месец. Следват болнични за депутата.
27.04.2021 15:27 / Отговор
:) Същите като съветската мутра Борисов. Едно към едно във всяко отношение.
27.04.2021 15:32 / Отговор
.l. Зелена рецепта!
27.04.2021 15:34
"Съветската" мутра върши работа в полза на хората, а вашите маймуни, дето ги избрахте да сквернят Парламента и България, не вършат нищо в полза на руснаците, мутрите и престъпниците. Малоумието на нашите сънародници няма граници. Злобата им също.
27.04.2021 15:52
Неравноделни идиоти Когато поставиш начело на парламентарна група човек,който не е убеден в своите умствени и физически качества и си купува с един,два номера по-големи обувки,за да изглежда по значим,няма как да очакваш нещо добро!
27.04.2021 15:33 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети