Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Скандал в БСП: Социалисти напускат организацията в Сливен след подмяна на кандидат-кметът

Политика

Скандал в БСП: Социалисти напускат организацията в Сливен след подмяна на кандидат-кметът

Скандал в БСП: Социалисти напускат организацията в Сливен след подмяна на кандидат-кметът - Tribune.bg
Снимка:

Трус в партийната организация на БСП в община Сливен заради номинациите за местните избори и намесата на партийното ръководство в решението на общинската организация. 11 социалисти хвърлиха партийните билети, след като „Позитано“ 20 отхвърли кандидатурата за кмет на Минчо Афузов и го замени с бившия градоначалник, генерал Кольо Милев, съобщава dnes.dir.bg.

БСП-Сливен издигна бизнесмена и бивш областен управител при служебното правителство - Афузов, на общинската конференция преди дни, като за него гласуваха 57 социалисти, втори беше Румен Бозуков с 28 гласа, а за номинирания от „Позитано“ 20 Кольо Милев тогава гласуваха само 15 делегати и го поставиха на трето място. Преди ден обаче пленумът ревизира решението на местната организация и постави Милев начело на листата съветници, като го утвърди за кандидат-кмет.

От днес пък той ще държи и ключа на партийната централа в Сливен, след като в неделя пленумът на БСП прекрати правомощията на досегашния председател на БСП в града Атанас Делибалтов. Това наложи днес партийна комисия да приеме от него предаването на документи и имущество, а ключа вече ще държи Кольо Милев, допълва Sliveninfo.

Милев пък ще връчи ключа на зам.-шефа на партията Атанас Зафиров, който отговаря за сливенската организация. В централата на БСП вече няма да работят Ралица Пашова, която напуска и партията. Своето намерение да напуснат БСП в социалните мрежи изразиха Павлета Генчева, Михаела Градева, Мариета Петкова и др.

„Вече не издържам и напускам. Почти всички организации издигнаха Минчо Афузов, конференцията го избра с огромно мнозинство, а някой решава, че кандидатът за кмет ще бъде друг. Това е дъното“, каза общинската съветничка Мариета Петкова.

„Разбрах, че 11 души напускат БСП, но да не забравяме, че организацията в Сливен е от близо 1000 социалисти“, коментира пък ген. Милев.

Евродепутатът Петър Витанов изрази възмущението си от подмяната на решението на местната организация на БСП за издигането на Афузов и предрече, че партията я очаква загуба с наложената от ръководството номинация.

„Помните ли оня стар виц, в който песимистът казал "По-зле от това не може да бъде“, а оптимистът му отговорил „Може, може...“. Вчера мнозинството в Националния съвет на #БСП подкопа дъното на собственото си късогледство, за да доведе партията до още по-голям позор, макар и да изглеждаше, че такъв е невъзможен“, реагира Петър Витанов, чиито корени са от Сливен. Той изтъква, че Афузов е много уважавана личност в града и прогнозира крах на местните избори.

„Никога преди не се е случвало подобно потъпкване на демократичността - подмяната на решенията на редица местни организации за предстоящите избори е арогантна, унизителна и разрушителна. За БСП, за левите хора, за идеята, която трябваше да ни обединява.

В Сливен местните организации масово подкрепиха за кандидат-кмет Минчо Афузов, който се ползва с огромно доверие в града и имаше всички шансове за победа. Ръководството обаче спусна собствена кандидатура, с която загубата е гарантирана. Гласувани са и пълен цикъл отчет и избори, които ще предизвикат погром в сливенската организация", написа в профила си във Фейсбук Витанов.

Той припомня още, че решението на партийното ръководство е прогонило още една група млади социалисти.

„Унизителните решения подтикнаха още една вълна млади хора, сред които Михаела Грабева и бившия председател на младежкото обединение Вероника Делибалтова, да подадат заявления за напускане. Десетки членове си тръгнаха от партията в последните две години, омерзени от (без)действията на ръководството, което сякаш умишлено разрушава граденото с десетилетия", коментира Витанов.

Евродепутатът прогнозира, че върви ликвидацията на БСП.

„На СДС им бяха нужни години време и няколко лидера, за да потънат в политическото небитие. БСП ще бъде ликвидирана еднолично.

Дали не е време да се запитаме кой печели от унищожаването на Българската социалистическа партия? Другари-социалисти, докога ще търпим?“, пише още Петър Витанов. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети