Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Скопие отказва общо честване на Гоце Делчев

Политика

Скопие отказва общо честване на Гоце Делчев

Скопие отказва общо честване на Гоце Делчев - Tribune.bg
Снимка:

Официалното обяснение, че външният министър Буяр Османи и премиерът Димитър Ковачески са на посещение в чужбина

Утре, 4 февруари, когато се отбелязва 150 години от рождението на големия революционер Гоце Делчев, от македонска страна няма да присъстват на необходимото политическо ниво при полагането на венец от българската делегация, начело на която е външният министър Теодора Генчовска. Поклонението ще бъде в църквата „Свети Спас“ в Скопие, предаде БГНЕС.  

Официалното обяснение, че външният министър Буяр Османи и премиерът Димитър Ковачески са на посещение в чужбина.

В българската делегация ще има депутати и заместник-министри.

След подписването на Договора за приятелство и добросъседство на 1 август 2017 г. премиерите на двете страни на няколко пъти полагаха венци пред гроба на Гоце Делчев и пред паметника му в Благоевград.

През 2018 г. президентът Стево Пендаровски в телевизионно интервю призна, че Гоце Делчев сам се е определял като българин.

Преди ден напълно изненадващо съпредседателят на Историческата комисия от македонска страна Драги Георгиев открито призова за замразяване на работата на комисията за две години. Изказването му идва седмица след като премиерът Кирил Петков съобщи, че с неговия колета Ковачевски са се договорили до края на месец май да има поне три заседания на тази комисия.

Припомняме, че по време на изслушването в парламента в отговор на въпрос на бившия външен министър Екатерина Захариева, Кирил Петков съобщи, че се готви съвместно отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати