Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След намеса на Андрей Новаков: ЕП разглежда идеята за 1 минута стандарт за обработка на камионите по границите

Политика

След намеса на Андрей Новаков: ЕП разглежда идеята за 1 минута стандарт за обработка на камионите по границите

След намеса на Андрей Новаков: ЕП разглежда идеята за 1 минута стандарт за обработка на камионите по границите - Tribune.bg

Европейският парламент прие да включи в дневния си ред за тази седмица разглеждане и публично изслушване по петицията на Андрей Новаков за въвеждане на времеви стандарт от 1 минута за обработка на камионите по вътрешноевропейските граници. Заседанието на Комисията по петициите е насрочено за четвъртък, 30 ноември, около 11:30 ч. българско време и може да бъде проследено пряко в уебстраницата на Европейския парламент с превод на български език.

Това е първият сериозен пробив по пътя към дългосрочно решение на проблема с километричните опашки и чакането с часове и дни на нашите шофьори по границите, коментира Новаков. Стотици петиции се предлагат всеки месец на вниманието на Европарламента. Борбата е голяма и фактът, че нашата е одобрена за публично изслушване, безспорно е добър знак и крачка в правилната посока.

През февруари евродепутатът Андрей Новаков внесе в Европейския парламент петиция с 44 247 подписа с искане да бъде въведен общоевропейски норматив от средно 1 минута за обработка на тежкотоварни автомобили на вътрешноевропейските граници. Инициативата на българския евродепутат от ЕНП / ГЕРБ идва в отговор на честите задръствания на ГКПП и километричните опашки от камиони, причинени от дългото време за чакане и закъсненията, свързани с проверки и контрол на превозните средства.

Новаков стартира подписката през лятото на 2022 г. след поредната криза с блокирани камиони на граничния пункт  Русе - Гюргево. Събирането на подписите отне шест месеца и бе проведено на територията на цялата страна. В текста на петицията се подчертава, че километричните задръствания оказват отрицателно въздействие и върху функционирането на вътрешния пазар на ЕС, възпрепятстват придвижването между държавите-членки, компрометират здравето и условията на труд на шофьорите.

Андрей Новаков е евродепутат за втори пореден мандат. Сектор „Транспорт“ заема важно място в работата му, като в годините досега той се ангажира трайно със защита на националния интерес и позицията на българските шофьори в дебата за европейското законодателство „Пакет Мобилност“. Новаков е също координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие и участва в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT).


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати