Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След отпадане на мерките: Сербезова прогнозира нова вълна на коронавирус

Политика

След отпадане на мерките: Сербезова прогнозира нова вълна на коронавирус

След отпадане на мерките: Сербезова прогнозира нова вълна на коронавирус - Tribune.bg
Снимка:

„Мерките в един момент трябваше да паднат, защото всяка пандемия има начало, пикове и край. В много държави започнаха постепенно и поетапно да отхлабват мерките, включително носенето на маски в обществен транспорт и заведения, препоръчително носене в здравни заведения“. Това обясни пред БНТ здравният министър проф. Асена Сербезова в първия ден на отпадането на ограничителните мерки.

Разбира се, остава вероятността от нова вълна, допълни проф. Сербезова. Засега тя е малко вероятно, но въпреки всичко тези процеси трябва да се наблюдават в динамика.

Здравният министър коментира и темата за ниските нива на ваксинация у нас.

„95% от хората, които загубиха живота си в следствие на COVID-19, не са ваксинирани. Каква по-добра мотивация от това? Въпреки всичко, ние се насочихме с финансова подкрепа към най-уязвимата група, хората над 65 години“, посочи проф. Сербезова.

По думите й, сред причината за ниската ваксинация е недостатъчната информация още в началото и формираното схващане у хората, че е противопоказно да се слага ваксина при придрижаващи заболявания, а всъщност е обратното.

„Ваксини не трябва да се въвеждат на всяка цена, ваксинацията трябва да е доброволна. Изключително важно е как информацията ще достигне до хората, да се вслушваме в съветите на лекарите“, обясни проф. Сербезова.  

„Амбицията е допълнителното заплащане на медиците да бъде трайно заложено, защото е необходимо, подчерта здравният министър. Ние искаме трайно да бъдат повишени възнагражденията“, допълни тя.

„Коментираме в две посоки - трайно възнаграждение в основната заплата и клиничните пътеки. Силно препоръчителни са мерките като дистанция, дезинфекция“, каза още проф. Сербезова. В следващия месец ще се анализира как премахването на мерките ще се отрази на поведението на хората и на разпространението на вируса.

По въпроса за реформата при личните лекари, проф. Сербезова обясни, че не става въпрос за премахването им.

Една такава сериозна промяна, изисква много внимателен анализ и консултации с всички заинтересовани страни.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати