Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След повече от година: ЕК даде зелена светлина за Плана за възстановяване

Политика

След повече от година: ЕК даде зелена светлина за Плана за възстановяване

След повече от година: ЕК даде зелена светлина за Плана за възстановяване - Tribune.bg
Снимка:

„Започваме тази конференция с едно голямо благодаря, защото този план е близо 10% от нашата икономика и дава възможност на България да се трансформира“, заяви Кирил Петков в началото на брифинга заедно с Урсула фон дер Лайен.

По думите му по този начин страната ни ще стане енергийно независима и ще отключи потенциала на България за геотермали. Петков не пропусна да подчертае, че в документа е включен и върховенството на закона чрез засилен контрол върху главния прокурор, реформа на КПКОНПИ, която „наистина да започне да работи“, подчерта Петков. Той отчете инвестициите в БДЖ и образованието.

„Чакам с голямо нетърпение да видя иновациите в Европа. Това изисква инвестиции, затова сме тук днес, за да дадем старт на следващо поколение ЕС, които създадохме да преоформим нашия континент“, заяви Урсула фон дер Лайен.  

Тя благодари на България за изключителната щедрост на българския народ към бежанците от Украйна. „Европейските фондове са по-гъвкави, за да бъдат достъпни за вас и да се покрият разходите на бежанците.

„Това е един от най-зелените планове, които сме получили в ЕК, много е важно да имате траектория за намаляване на емисиите с 40% до 2025 година. Вие се насочвате към две от основните важни теми за механизма за проверка, реформата на КПКОНПИ и отчетността на главния прокурор, като това са две важни стъпки от механизма за сътрудничество“, обяви Фон дер Лайен.

На въпрос дали ЕК подкрепя спецправосъдието и дали е имало условие от тяхна страна за главния прокурор, тя заяви, че има ясни цели описани в плана, като основното е отчетността, като това се отнася за всяка една тема. Урсула фон дер Лайен не пожела да коментира стъпката предприета от управляващото мнозинство за закриване на спецправосъдието, което беше създадено именно по изискване на ЕС. 

При задаването на въпросите се оказа, че голяма част от журналистите останаха с изключени микрофони. Не се даде възможност за въпроси дори и на националните медии като БНТ и БНР, които не успяха да питат. Председателят на ЕК отговори едва на 4 въпроса и след това се реши пресконференцията да се прекъсне. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети