Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След призива на Борисов: Радев с позиция, но пак не каза нищо за Навални

Политика

След призива на Борисов: Радев с позиция, но пак не каза нищо за Навални

След призива на Борисов: Радев с позиция, но пак не каза нищо за Навални - Tribune.bg
Снимка:

За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, каза Радев

По-рано днес премиерът Бойко Борисов нарече „оглушителна“ тишината на президента Румен Радев по казуса със задържането на опозиционния лидер Алексей Навални в Русия“. Последва позиция от президента Румен Радев, в която обаче не се каза нищо конкретно за Навални.

„Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В Европарламента се прочу със заканата „да изгори“ Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа“. Това се посочва в позиция на Радев.

Според него сега Борисов се правел на „радетел за демокрация“. После президентът преминава към темата демокрация. „За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов“, завършва позицията си държавният глава.

Българският министър-председател е един от световните лидери, които се изказаха по темата за ареста на Навални.

Международният скандал предизвика мигновенна реакция в ЕС и САЩ.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Tуитър, че задържането на Навални е „неприемливо“. Франция изрази силна загриженост за случващото се.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че „руските власти трябва да уважават правата на Алексей Навални и незабавно да го освободят, че политизирането на правосъдната система е недопустимо“.

Протести срещу ареста на Алексей Навални дойдоха още от външното министерство на Франция, Полша, Чехия, Словакия, Италия и др. европейски държави.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че страната осъжда ареста и с дълбока загриженост следи „последния опит за заглушаване на гласовете, критикуващи руското правителство“.

Съветникът по националната сигурност на новоизбрания президент Джо Байдън, Джейк Съливан, също призова Русия незабавно да освободи опозиционера. „Навални трябва да бъде освободен незабавно, а виновните за ужасяващото покушение срещу живота му - подведени под отговорност. Атаките на Кремъл срещу Навални са не просто нарушаване на правата на човека, това е оскърбление към жителите на Русия, които искат гласовете им да бъдат чути“, написа Съливан тогава.

Само преди дни чрез приета в Европарламента резолюция се призоваха държавите членки да заемат активна позиция по отношение на арестите на Алексей Навални и много от неговите последователи на следващите срещи на Съвета и „значително да засилят ограничителните мерки спрямо Русия“. Това включва въвеждането на санкции на „физически и юридически лица“, участвали в решението за задържане и лишаване от свобода на Алексей Навални, настояват евродепутатите.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (17)

данъкоплатец, избирател т.е. работодател Радев, мирно! Нали знаеш, че Путин убива хора, не само руснаци. Трови с намерение да убие и български граждани. Меси се, брутално, във вътрешните работи на Англия, Каталуния, Франция (руско говорящи жълти жилетки), Чера гора, Америка, Украина, Молдова, Грузия, Чечня, Сирия (предизвика с бомбардировки мигрантска вълна, заляла Еврота) и къде ли още не ! Световните лидери, без колегите му диктатори, осъдиха Путин!
Ти каза ли му, по такъв повод, една, поне, дума?! - Не! Кажи му, за да не си мислят хората, че си руска подлога! Ясно ли ти е? ... Отговаря се "тъй вярно"! Свободно, поправи се!
23.01.2021 13:37 / Отговор
РУМЕН ОБЩИ....... НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИТЕ В 1340 ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ..... ОБЩ СЛУГА И ДОНОСНИК НА:
-ПУТИН
-РЕШЕТНИКОВ
-НИНОВА
-МАНОЛОВА
-ЧЕРЕПА
-МАЙСТОРА
23.01.2021 14:10
факт "Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В Европарламента се прочу със заканата "да изгори" Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа".

Ами факт, другаря Борисов разиграва в момента предизборен ПР, докато раздава всичко на Русия и все пак това не оправдава другия другар Радев да мълчи за Навалин.
23.01.2021 13:52 / Отговор
Айде нема нужда! Я не се правете на интересни да поставяте Борисов и Радев под един знаменател и да размивате нещата! Това ли ви е новата тролска стратегия?!
23.01.2021 18:37
Румен Решетников срещу ЕК, ЕП и Европа като цяло. Говорител на Софинформбюро в защита на Путин, естествено.
:)
23.01.2021 13:57 / Отговор
Mihaela Какви бити журналисти,каква смешка?
23.01.2021 14:29 / Отговор
Миличка много си спала миналото лято, имаше бити и арестувани журналисти, както и бити младежи българи. А защо не протестира срещу Борисов, когато наруши международното право, и предаде на диктатора Ердоган, противниците, които търсеха убежище. Гърците ги спасиха. Заревали за Навални.
23.01.2021 14:36
Mihaela, по повод журналистите Каквото повикало - такова и отвърнало. Щом хвърляш павета по полицаите, не очаквай да те пощипнат по бузката, даже и да си журналист, поет или оперен певец. Колкото до журналиста Алексей Навални и защо опита Путин да го убие, вижте на видеото. На руски език е. Радев знае този език, може и той да го загледа.

https://www.youtube.com/watch?v=XEiZ5bpuCzU
23.01.2021 15:07
имаше една оскубана журналистка с изхвърлен телефон от наети от самите протестиращи лица. За да кажат после че са бити, защото никой не искаше да ги набие, въпреки че се молеха за това. Навални за какво е арестуван, протестиращите в негова подкрепа полицаи ли са палили, сгради ли са чупили?
23.01.2021 15:58
кесо Макар отвратителен подлец и негодник в случая Румбата е напълно прав. За Борисов е крайно време да се определи какъв е и с кои е. Не може да продължава с политическото си двуличие и неопределеност, които изглежда смята за "върха" на политическата "гъвкавост". Няма как да бъде демократ от европейската десница и същевременно да гледа с очевидно незаглъхнала любов към бившата си партия убила дядо му преди 76 години, да говори за европейски и евроатлантически избор, а да заиграва с путинска Русия в енергетиката, отбраната /ремонта на руските изтребители/ въпреки членството ни в НАТО, при това най-вече в полза на фашисткия режим на Путин.
23.01.2021 14:40 / Отговор
Румбата НИКОГА не може да бъде прав........ след разпалването на разединението.......... Румбата трябва да бъде прав в карцера!!....... За национално ПРЕДАТЕЛСТВО.....
23.01.2021 15:09
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети