Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След само няколко дни председателстване: БСП крещяха „оставка“ на Ива Митева

Политика

След само няколко дни председателстване: БСП крещяха „оставка“ на Ива Митева

Социалистите наобиколиха парламентарната трибуна с искане за второ гласуване на предизборно предложение за причисление на пенсиите

Думкане по масите и дървената ламперия огласиха Народното събрание на България. Причината – натиск от страна на БСП спешно да бъде гласувано тяхно предизборно предложение по отношение на пенсиите.

Социалистите бяха входирали искане за преизчисляване на всички пенсии, отпуснати преди края на декември 2017 г., което да влезе в сила от 1 юли, което лесно беше прието единодушно на първо гласуване. За да влезе в сила обаче депутатите трябва да го гласуват и на второ четене, което може да се случи най-рано следващата седмица – в момент, в който парламентът вече ще бъде разпуснат.

Въпреки яснотата, че е напълно невъзможно да има бърз повторен вот, социалистите настояха да се случи точно това и в залата избухна скандал. Последва дълга почивка на парламента, в която ръководството му взе решение, че няма как да направи изключение в нарушение на правилника.

Оставка! Оставка“, започнаха да викат социалистите, наобиколили Ива Митева. Явор Божанков от БСП дори чете Конституцията на новата парламентарна шефка.

Йордан Цонев от БСП се намеси с предложение – щом не може да въведе ред, Митева да разпусне парламента за днес.

„Тук се на наредили все едно се продават банички, не си стоят по местата“, мотивира искането си Цонев, а Митева последва съвета, обяснявайки, че точно това мислела да направи.

Последваха нови подвиквания от БСП, а нервите на Митева очевидно не издържаха. Тя разкритикува поименно депутатът от БСП Георги Свиленски.

„Г-н Свиленски, вие се подиграхте с българския парламент днес!“, обвини го тя.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още