Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След тридневната сага: Вежди Рашидов стана председател на 48-ия парламент

Политика

След тридневната сага: Вежди Рашидов стана председател на 48-ия парламент

След тридневната сага: Вежди Рашидов стана председател на 48-ия парламент - Tribune.bg
Снимка:

Със 139 гласа „за“ – Вежди Рашидов стана председател на 48-ия парламент.

Рашидов прие номинацията, като условието, което постави на партиите бе да бъдат отговорни и конструктивни. В крайна сметка беше номиниран от ГЕРБ, БСП, ДПС и „Български възход“.

Трудното решение беше оповестено от лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Тя призова депутатите за разум, защото „излагаме хората на риск на прага на тежка зима“. Това не може да продължава, опитахме всичко, за три дни направихме десетки гласувания, и то без резултат. Насилихме Конституцията с предложения за двама председатели, и всякакви екзотики. Няма изход от тази ситуация, трябва да проявим разум“, призова лидерът на социалистите.

„Възраждане“ се въздържаха, а ПП и ДБ бяха срещу това парламентът да има председател.

След избора Асен Василев обяви, че ставащото в парламента е срамно и гласуването е било „фасада“.

„Имам честта, благодаря, да съм избран за председател на това Народно събрание“, заяви Рашидов след гласуването.

„Снощи получих над 100 есемеса и много обаждания. 60% ме упрекнаха, затова че съм отказал, защото искат да има държава и парламент. Аз лично на тези години, след два мандата министър, депутат съм бил, исках да се отдам на внуците си. Г-жа Нинова не го предложи първа, защото ми е противник, а защото е национално отговорен човек. Бих приел само, ако има болшинство“, обясни Рашидов.

„Колеги започнете да работите, защото зима идва, ваше задължение е да се грижите за тези хора. Бъдете близо до тях и чувайте болките им. Не е честно три дни да се шегуваме с народа, парламента не е „Сатиричен театър“. Ние сме тук, за да работим, да спорим, да търсим верния път и да търсим решения. Когато болшинството казаха, че има такова, аз не съм безотговорен човек. Ще жертвам част от моите останали години в името на държавата“, каза Вежди Рашидов.

„Аз ще умра на тази земя, тя е свещена за мен. Никой няма право да ми стъпче и да ми отнеме тези два квадрата земя в родината ми. Обещавам да се вслушвам в думите ви, ще ги подлагам на разисквания. Намалете перченето. Влагайте повече разум и хората чакат това от вас“, обърна се той към парламента.

И призова:

„Не се дръжте като хора, които между отделните партии, все едно някои са прокажени. Не сатанизирайте една или друга група. Ами и ДПС са българска партия. Не обиждайте българските граждани от турски произход, те са построили това, което вие наследявате. Не се делете“, призова Вежди Рашидов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети