Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сменени са 9 областни управители, с тях кабинетът „Петков“ ще прокарва политиките си

Политика

Сменени са 9 областни управители, с тях кабинетът „Петков“ ще прокарва политиките си

Сменени са 9 областни управители, с тях кабинетът Петков ще прокарва политиките си - Tribune.bg
Снимка:

Новоназначените са от квотата на БСП и ДБ

Правителството прокарва новите си политики чрез областните управители. Това стана ясно след заседанието на кабинета. За целта вече са сменени 9 от областните управители в страната. Те са от квотата на БСП и „Демократична България“. Очаква се в следващите дни да бъдат смени и други, а те ще бъдат представители от другите две партии в четворната коалиция.

На този етап нови назначения има в Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Пловдив, Смолян, София-област и Хасково.

Валери Сарандев е новият областен управител на област Благоевград. Той е заемал същата длъжност от февруари до май месец през 2017 година. В периода от 1996 г. до февруари 2017 г. и от 11 май 2017. г. до този момент Сарандев е бил заместник-кмет на Община Гоце Делчев. Валери Сарандев е юрист по образование.

Стойко Танков е назначен за областен управител на област Бургас.  Танков е бил народен представител в 39-о и 40-о Народно събрание. В периода 1995 г. – 1997 г. е бил председател на Общинския съвет на Община Бургас.  От 1998 г. до 2000 г. е изпълнявал длъжността председател на Общинската агенция по приватизация в Бургас. Притежава също дългогодишен управленски опит в частния сектор.

Людмила Илиева е новият областен управител на област Велико Търново. Илиева е юрист. Има дългогодишна адвокатска практика, специализирала се е в областта на вещното, семейно, наследствено и облигационно право. Два пъти е избирана за общински съветник в Общински съвет Горна Оряховица, съответно през 2015 г. и 2019 г.

За областен управител на област Видин е назначен Любен Иванов. Притежава образователно-квалификационна степен магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“. Адвокат е от Адвокатска колегия Видин. Работил е в сферата на търговската несъстоятелност.

За областен управител на област Добрич е назначен Галин Господинов. От май 2021 г до момента е заместник областен управител на област Добрич. През периода 2018 г. – 2021 г. е бил главен юрисконсулт в Регионално Управление по образование – Добрич. Преди това е бил юрисконсулт във „Водоснабдяване и Канализация“ ЕООД-Добрич и в „Пътно строителство“ АД-Добрич. Магистър е по право.

Йордан Иванов е назначен за областен управител на област Пловдив.  Иванов е юрист по образование.  От 2019 г. до този момент е зам.-председател на Общинския съвет в Пловдив. Преди това, повече от десетилетие се занимава с консултантска дейност в сферата на правното обслужване и изработката на стратегически, планови документи и управление на проекти.

За областен управител на област Смолян е назначен Емил Хумчев. От 2019 г. до момента е председател на Общинския съвет в Златоград. Преди това дълги години е бил общински съветник в града. От 2013 г. до 2014 г. е заемал длъжността заместник областен управител на област Смолян. Притежава образователно-квалификационна степен магистър в сферата на хотелиерската и ресторантьорска дейност.

Иван Иванов е назначен за областен управител на Софийска област. От 2014 г. до сега е председател на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната и почетен председател на Асоциацията на завършилите Колежа по отбраната на НАТО – България. В периода 2013-2014 г. е заемал длъжността заместник-министър на отбраната. От 2009 г. до 2012 г. е бил директор на Дирекция „Управление на човешките ресурси“ в Министерството на отбраната. Служил е също в Генералния щаб на Българската армия. Магистър е по обслужване и ремонт на електронно-изчислителни машини.

Катя Панева е назначена за областен управител на област Хасково. Била е народен представител в 45-о и 46-о Народно събрание. От 2011 г. до 2021 г. е била общински съветник в община Димитровград. От 20 години работи в сферата на фармацевтиката. Има магистърска степен по публична администрация и мениджмънт, европейска администрация.

По отношение на назначението на дипломатическите ни представители управляващите не са правили, но не изключват генерална актуализация на списъка.

По думите на говорителят на Министерския съвет Лена Бориславова политическата квота в дипломатическите назначения е била превишена от предходните правителства. На въпрос с колко  тя заяви, че не може да отговори и препрати журналистите за подробности към Министерство на външните работи.

„Не знам точната бройка, Министерство на външните работи може да ви даде точната справка“, заяви Бориславова.

Говорителят на Министерски съвет не отговори на въпроса дали вече има предложение за мястото на отзования Пламен Димитров от Валенсия, тя само повтори, че позицията на кабинета е да няма повече политически назначения, които предизвикват широко обществено обсъждане както у нас, така и сред българската диаспора.

Бориславова потвърди, че посещението на Весела Чернева в Скопие е било с цел организация на срещата между премиерите на България и РС Македония.

На въпрос дали кабинета ще се вслуша в призивите българският интерес да бъде максимално защитен на всяко едно ниво тя заяви:

„Българската позиция за Република Северна Македония ще продължава да бъде добре защитена и аргументирана. Ние надграждаме съществуващата рамка с предложение за формиране на 5 работни групи и посещението. Всяко едно от министерствата ще предложи въпроси, които ще бъдат повдигнати на срещата на лидерите и работните групи.“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати